Staatsrechtskringprijs

Datum bericht: 1 maart 2010

Mr. E.R. (Evelien) Brouwer is universitair docent staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Utrecht. Tussen 2001 en 2007 werkte zij aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen waar zij promoveerde op het proefschrift Digital Borders and Real Rights. Effective remedies for third-country nationals in the Schengen Information System. Haar expertise ligt op het gebied van Europees recht, migratierecht, privacy- en gegevensbeschermingsrecht. Met haar onderzoek neemt zij deel aan het zesde kader onderzoeksprogramma CHALLENGE van de Europese Commissie.

Zij is lid van de Permanente Commissie van deskundigen in internationaal vreemdelingen-, vluchtelingen- en strafrecht (Commissie Meijers). Daarnaast is zij lid van het bestuur van de Stichting Hanneke Steenbergenscriptieprijs. Dit is een prijs voor masterscripties op het gebied van asiel- en migratierecht.

Evelien heeft op 11 december 2009 tijdens de jaarlijkse Staatsrechtconferentie in Utrecht de Staatsrechtkringprijs 2009 gewonnen. De dissertatieprijs van de Staatsrechtkring wordt om de drie jaar uitgereikt aan een staatsrechtelijk proefschrift dat in de afgelopen jaren is verdedigd. De hoogleraren Staatsrecht aan de Nederlandse universiteiten dragen een aantal proefschriften voor, waarna de leden van de Staatsrechtkring uiteindelijk besluiten welke drie proefschriften worden genomineerd. De jury bestond dit keer uit prof.mr. C.A.J.M. Kortmann (Radboud Universiteit Nijmegen), prof.mr. J. Peters (UvA) en prof.mr. L.F.M. Verhey (Universiteit van Maastricht).