Zoek in de site...

Dorian Schaap wint Willem Nagel Prijs 2019

Datum bericht: 6 februari 2020

Schaap eerder met de Van Poelje prijsOp 30 januari heeft onderzoeker Strafrecht & Criminologie Dorian Schaap de Willem Nagel Prijs 2019 gewonnen voor zijn proefschrift The Police, the Public, and the Pursuit of Trust. Deze tweejaarlijkse prijs gaat uit naar het beste proefschrift op het terrein van de criminologie in Nederland. Op basis van een lijst van achttien ingezonden proefschriften is een shortlist opgesteld van zes proefschriften, waarvan er twee de prijs wonnen. Naast het proefschrift van Dorian Schaap, werd ook het proefschrift beloond van Joost van Onna (VU Amsterdam) over witteboordencriminaliteit.

De jury loofde het proefschrift van Dorian Schaap als “zeer breed en grondig”, met een “kritische analyse van de bestaande theorieën”, waardoor zijn onderzoek een “krachtige impuls kan geven aan studies naar vertrouwen in instituties”. Zijn internationaal vergelijkend onderzoek wordt bovendien geprezen vanwege de “grootst mogelijke zorgvuldigheid” waarmee deze is uitgevoerd. De grenzen van het vak werden daarbij ruim gekozen, gegeven het feit dat de studie ook een linguïstische analyse bevatte van het begrip vertrouwen in verschillende nationale en culturele contexten. Zijn conclusies zijn, zo meent de jury, van “uitermate groot maatschappelijk en wetenschappelijk belang.”

Het is daarmee voor de derde keer binnen korte tijd dat de Nijmeegse vaksectie Criminologie een wetenschappelijke prijs binnenhaalt voor het onderzoek naar politie, justitie en veiligheidszorg. Eerder won Dorian Schaap voor zijn proefschrift ook al de Van Poelje prijs, de prijs van de Nederlandse vereniging voor Bestuurskunde voor het beste proefschrift op dat terrein.

Deze prijs is genoemd naar Willem Nagel (1910-1983), de markante Leidsche hoogleraar Criminologie die in 1949 promoveerde op de criminaliteit in Oss. Hij was ook bekend als literator onder de naam J.B. Charles.