Zoek in de site...

Europa: solidair of solitair? Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman van Rompuy

Datum bericht: 6 november 2022

Op dinsdag 6 december organiseert Radboud Reflects in De Lindenberg een gesprek tussen Herman van Rompuy (voormalig president van de Europese Raad) en een politicoloog, een jurist en een politiek historicus. Namens de rechtenfaculteit neemt promovendus Kris van der Pas deel aan het programma. Het gesprek gaat over de betekenis en het belang van Europa.

Europa gaat door een diepe crisis. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy beschouwt de huidige staat van de Europa en verkent hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Wat is een rechtvaardigere en eerlijke manier om samenwerking in de Unie vorm te geven? En hoe moeten we omgaan met ideologische botsing tussen liberale landen en de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden?

In een korte lezing zet Herman Van Rompuy zijn visie op solidariteit in Europa uiteen. Vervolgens gaat hij in gesprek met drie Radboudwetenschappers die zich met Europese en culturele vraagstukken bezighouden: politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal. Zij gaan in gesprek over o.a. migratie, eerlijke economische samenwerking, de rechtstaat in Europa, veiligheid en cultureel zelfbehoud. Politicoloog Gaard Kets is de gespreksleider.

Meld je aan en woon het gesprek bij.