Eva Rieter en Karin Zwaan publiceren 'Urgency and Human Rights - The Protective Potential and Legitimacy of Interim Measures'

Datum bericht: 26 november 2020

Onder redactie van universitair docent Internationaal publiekrecht Eva Rieter en universitair hoofddocent Migratierecht Karin Zwaan verscheen deze week het boek 'Urgency and Human Rights - The Protective Potential and Legitimacy of Interim Measures'. Het boek wordt uitgegeven door het Asser Instituut.

Het biedt bijdragen vanuit verschillende perspectieven (bijvoorbeeld Canadees, Oekraïens, Afrikaans, Amerikaans, Europees) op mensenrechten en het begrip 'urgentie'. 'Urgent' is namelijk een woord dat vaak gebruikt wordt, in verschillende contexten. Maar samen met een verwijzing naar mensenrechtenschendingen roept het waarschijnlijk beelden op van mensen die in een gewapend conflict verwikkeld zijn en geconfronteerd worden met terreur van de overheid, bendes, paramilitairen of terroristen.

In dit boek worden zowel lopende als verwachte mensenrechtenschendingen onderzocht in het kader van (quasi-)gerechtelijke procedures, aangezien internationale tribunalen en binnenlandse rechtbanken in toenemende mate worden opgeroepen om in dergelijke gevallen voorlopige maatregelen te bevelen of de procedures te versnellen.

Rieter en Zwaan zullen begin 2021 een kleinschalig symposium organiseren om het boek formeel te publiceren.