Zoek in de site...

FD: "Al schreeuwt de zorg om mensen, statushouders worden niet aangenomen"

Datum bericht: 12 mei 2021

Te veel regels, te weinig begeleiding en vooroordelen: de zorgsector is een gesloten bastion voor statushouders. Zelfs tijdens de coronacrisis wordt hun werk niet op prijs gesteld, blijkt uit onderzoek. Hoogleraar Europees migratierecht Tesseltje de Lange licht in het Financieele Dagblad de situatie toe.

Vorig jaar meldde de Vereniging van Buitenlandse Gediplomeerde Artsen bijna 200 statushouders met een zorgdiploma aan om via het project 'Extra handen voor de zorg' te helpen in de coronacrisis. Slechts een van hen werd aan het werk gezet. Het is typerend voor het probleem. De zorg schreeuwt om meer handen aan het bed en eind vorig jaar stonden bijna 37.000 vacatures open. Toch wil het maar niet lukken om gediplomeerde statushouders in die sector aan het werk te helpen. Vreemd, aangezien dat in andere landen beter gaat.

De Lange noemt de Nederlandse arbeidsmarkt in het FD 'enorm dichtgetimmerd'. Het is bijna onmogelijk om zorgpersoneel van buiten de EU aan te trekken. Dat verklaart indirect waarom de zorgsector statushouders niet hartelijker verwelkomt. "In de zorg hebben mensen weinig ervaring met het werken met collega's van over de grens. Dan is de drempel best hoog."

Lees het artikel Al schreeuwt de zorg om mensen, statushouders worden niet aangenomen op de website van het FD.