Geslaagd symposium ‘The Morality of War’

Datum bericht: 25 november 2019

Op maandag 18 november vond het eendaagse symposium ‘The Morality of War’ plaats. Dit symposium, dat werd georganiseerd door docenten Rechtsfilosofie Lonneke Peperkamp en Ronald Tinnevelt, bracht verschillende ethische en juridische experts op het gebied van oorlog samen. Zo’n 30 belangstellenden waren aanwezig bij dit evenement, bestaande uit studenten, juristen, ethici en medewerkers van Defensie.

Tijdens het symposium werden enkele interessante presentaties verzorgd. Enkele sprekers presenteerden nieuw onderzoek. Zo vertelde Amanda Cawston van Tilburg University over de de invloed van de oorlogservaring op de moraliteit van oorlog. Graham Parsons van de United States Military Academy presenteerde zijn onderzoek naar de rechtspositie (en mogelijke onderwerping) van soldaten in de Verenigde Staten.

Andere sprekers presenteerden delen van hun boekmanuscripten en papers. Uwe Steinhoff, University of Hong Kong, sprak over de relatie tussen recht en moraliteit van oorlog. James Pattison, University of Manchester, beargumenteerde dat het meenemen van opportuniteitskosten leidt tot een pacifistisch standpunt ten aanzien van oorlog, omdat geld voor oorlog over het algemeen beter gebruikt kan worden (denk aan armoedebestrijding). De presentaties zorgden voor levendige discussies onder de deelnemers. Na afloop werden de sprekers uitgenodigd door de vaksectie Rechtsfilosofie voor een afsluitend diner bij restaurant Manna.