Paul Bovend’Eert wint Radboud Science Award

Datum bericht: 21 juni 2021

Vandaag, op maandag 21 juni, worden de prijzen voor de twaalfde editie van de Radboud Science Awards uitgereikt. Deze awards worden uitgereikt aan drie vooraanstaande, actuele en vernieuwende onderzoeken van de Radboud Universiteit. Hoogleraar Staatsrecht Paul Bovend’Eert ontvangt een Radboud Science Award voor zijn onderzoek naar de moderne monarchie.

De moderne monarchie

103597Prof. mr. Paul Bovend’Eert heeft met zijn boek ‘De Koning en de monarchie. Toekomstbestendig?’ een unieke bijdrage geleverd aan het juridische en staatsrechtelijke onderzoeksveld. In zijn diepgravende onderzoek neemt Bovend’Eert de lezer niet alleen mee naar het heden en verleden van het koningshuis, maar doet hij bovenal aanbevelingen voor een nieuwe rol voor de Koning en zijn familie in de toekomst. Hij behandelt wat er wettelijk en staatsrechtelijk moet veranderen om deze nieuwe rol mogelijk te maken. Hiermee raakt hij maatschappelijk relevante thema’s zoals de positie van de Koning in de politiek, zijn rol in buitenlandse betrekkingen en de financiering van het koningshuis. Bovend’Eert pleit met zijn analyse onder meer voor een rol van de Koning buiten de regering en ingrijpende veranderingen in de financiering van het koningshuis.

Magnetisme en koloniale systemen

De andere twee Radboud Science awards gingen naar dr. Johan Mentink voor zijn innovatieve onderzoek naar de werking van magnetisme, en naar prof. dr. Marit Monteiro, dr. Maaike Derksen en Marleen Reichgelt MA voor hun onderzoek naar de doorwerking van koloniale systemen op lokale kinderen.

Traject wetenschapseducatie

Tijdens een feestelijke ceremonie op woensdag 22 september nemen de onderzoekers hun prijs in ontvangst, waarna zij een mini-college geven aan leerlingen uit het basisonderwijs. Dit maakt deel uit van een jaarlijks terugkerend educatieprogramma van het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit (WKRU). De onderzoekers krijgen de gelegenheid om hun onderzoek, samen met leerkrachten, te vertalen naar het basisonderwijs. De projecten van deze Radboud Science Teams worden jaarlijks uitgebracht in de boekenreeks ‘Wetenschappelijke doorbraken de klas in!’. Leraren kunnen hiermee zelf activiteiten op het gebied van wetenschapseducatie uitvoeren in de klas.

Uitreiking

De uitreiking op woensdag 22 september vindt plaats in de Aula van de Radboud Universiteit (Academiezaal, Comeniuslaan 2, 6525 HP Nijmegen). Vanwege de coronamaatregelen is deze editie kleinschalig. Het evenement is online door iedereen live te volgen en er is beperkte ruimte voor publiek en pers in de zaal. Aanvang 9.30u en einde om 11.00u. De stream is op dat moment gratis te volgen via deze link. Kijk voor meer informatie op www.wkru.nl