Zoek in de site...

Rapport 'Europa en het algemeen bestuursrecht’ gepubliceerd

Datum bericht: 2 april 2021

Europa en het algemeen bestuursrechtOnlangs verscheen het rapport 'Europa en het algemeen bestuursrecht’ van de Commissie Europeanisering algemeen bestuursrecht. Hoogleraar Staats- en bestuursrecht Raymond Schlössels nam deel aan deze commissie en is medeauteur van het hoofdstuk 'Beginselen van Europees en internationaal bestuursrecht'.

In 2016 werd door het bestuur van de Vereniging voor bestuursrecht (VAR) de Commissie Europeanisering algemeen bestuursrecht ingesteld. Deze commissie werd gevraagd te rapporteren over de invloed van de Unierechtelijke algemeen bestuursrechtelijke regels en beginselen op de theorie en de praktijk van het Nederlandse algemeen bestuursrecht. “De brede samenstelling van de commissie was uniek”, zegt hoogleraar Schlössels. “Zelden hebben in Nederland zoveel experts gedurende vier jaar nagedacht over de Europeanisering van het bestuursrecht en de gevolgen daarvan voor ons rechtssysteem.”

Het onderzoek van de VAR-commissie raakt de kern van het deelprogramma 'Dragende beginselen & fundamentele rechten' van het Onderzoekcentrum voor Staat & Recht (SteR). Daarnaast sluit het tevens aan bij het programma 'Wisselwerking tussen nationaal & internationaal recht'.