Zoek in de site...

Rowin Jansen draagt bij aan boek over Nederlandse wereldgeschiedenis

Datum bericht: 20 oktober 2022

Rowin Jansen (docent Algemene rechtswetenschap) heeft twee bijdragen geleverd aan het boek 'Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland'. Jansen heeft een hoofdstuk geschreven over de benoeming van de eerste vrouwelijke rechter In Nederlands Indië en hij schreef een hoofdstuk in samenwerking met Bart Jacobs (hoogleraar Computerbeveiliging) over de Nederlands-Indische inlichtingendiensten in 1935.

Nederland is nauw verbonden met de wereld. Het succesvolle 'Wereldgeschiedenis van Nederland', waarvan meer dan 25.000 exemplaren zijn verkocht, liet al zien hoe internationaal de nationale geschiedenis is. Het boek bevatte ruim honderd verhalen over de verstrengeling van onze geschiedenis met die van de wereld, maar er zijn uiteraard nog veel meer voorbeelden. Met dit idee werd het vervolg 'Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland' geschreven.

In 'Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland' wordt de lezer aan de hand van verhalen van meer dan honderd wetenschappers meegenomen in de Nederlandse geschiedenis. Net als in het eerste deel staat elk hoofdstuk in teken van een jaartal. In deze hoofdstukken komt er een wetenschapper aan het woord die met nieuwe invalshoeken een interessant beeld geeft over de Nederlandse wereldgeschiedenis. Docent Algemene rechtswetenschap Rowin Jansen leverde twee bijdragen. Op basis van eerdere stukken schreef Jansen een hoofdstuk over 1921, het jaar waarin Anna Lange als eerste vrouw optrad als rechter in Nederlands-Indië. In het hoofdstuk over 1935 bespreekt Jansen met Bart Jacobs (hoogleraar Computerbeveiliging) de cryptologische wapenfeiten van de Nederlands-Indische inlichtingendiensten. Vanaf de jaren dertig wisten die diensten de codesystemen van het Japanse Keizerrijk te ontsleutelen. Daardoor konden zij grote delen van de geheime Japanse berichten meelezen.

'Nog meer wereldgeschiedenis van Nederland' kwam tot stand onder auspiciën van het Huygens Instituut-KNAW en is nu verkrijgbaar in de boekhandel.