SteR-internationaliseringsprijs Rieter en Zwaan voor ‘Urgency and human rights’ en de ‘Nijmegen Principles’

Datum bericht: 22 juni 2021

Urgency and Human RightsDe eerste SteR-internationaliseringsprijs is op donderdag 17 juni 2021 uitgereikt aan Eva Rieter (universitair docent Internationaal publiekrecht en Rechten van de mens) en Karin Zwaan (universitair hoofddocent Migratierecht) voor hun boek Urgency and Human Rights (zie een eerder nieuwsbericht over dit boek).

Na publicatie van dit boek in november 2020 hebben de auteurs en deelnemers dit boekproject voortgezet. Tijdens de online lancering van het boek op 5 februari 2021 besloten verschillende internationale experts om samen te werken om hun bevindingen op een rij te zetten over:

• de procedurele verplichtingen van staten tijdens internationale mensenrechtenprocedures waar onherstelbaar letsel dreigt;
  • enkele good institutional practices;
  • good practices van de internationale Hoven, Commissies en Comités zelf die de legitimiteit van hun besluitvorming vergroten;
  • en enkele good practices voor advocaten.

Dit heeft geleid tot de Nijmegen Principles and Guidelines on Interim Measures for the Protection of Human Rights. De bedoeling van deze Nijmegen Principles is om de internationale dialoog over het versterken van de beschermende werking van interim maatregelen (voorlopige voorzieningen) aan te jagen. De betrokken experts van de Universiteit Gent zullen in de nabije toekomst nog een vervolg bijeenkomst organiseren.