Thomas Mertens neemt afscheid van de rechtenfaculteit

Datum bericht: 7 april 2022

Hoogleraar Rechtsfilosofie Thomas Mertens neemt afscheid van de rechtenfaculteit. Hij gaat na 35 jaar werkzaam te zijn geweest in Nijmegen met emeritaat. Op woensdag 6 april hield Mertens zijn afscheidsrede 'Kant' in Nijmegen. Op donderdag 7 april organiseerde de vaksectie Rechtsfilosofie een conferentie ter ere van zijn afscheid.

De afscheidsconferentie (pdf, 45 kB) staat in het teken van twee thema’s die het onderzoek van Thomas Mertens kenmerken: het werk van de Duitse filosoof Immanuel Kant en het idee van de mensenrechten. Tijdens de conferentie presenteerden een aantal internationale collega’s en vrienden van Mertens hun onderzoek naar deze thema’s.

Tijdens zijn afscheid werd tevens het liber amicorum Literatuur en rechtaan Mertens uitgereikt. Het boek, onder redactie van opvolger Ronald Tinnevelt, bevat bijdragen van collega's aan de hand van hun favoriete literaire werken. De auteurs buigen zich op een prikkelende wijze over hun visie op het recht, een belangrijk aspect daarvan of een interessant juridisch of maatschappelijk probleem.

Over Thomas Mertens

Thomas Mertens studeerde Theologie in Tilburg en Filosofie in Amsterdam. Tevens volgde hij tweeënhalf jaar een promotietraject in Florence, alvorens hij in 1986 neerstreek aan de Nijmeegse rechtenfaculteit om zijn proefschrift af te ronden. In Nijmegen was Mertens jarenlang werkzaam als docent, onderzoeker en uiteindelijk hoogleraar. Eerder verscheen in alumnimagazine RadboudRechten een interview met Mertens waarin hij zijn academische carrière toelicht. Het verhaal is nu ook beschikbaar in de serie Op naar 100.