Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Zoek in de site...

Maak kennis met... mr. Inge Bakker

Bakker (rubriek) auteursfoto

Door het schrijven van deze rubriek bevind ik mij op bekend terrein. Niet zo lang geleden was ik zelf nog actief binnen Actioma in de rollen van penningmeester en voorzitter. De ambitie om werkzaam te zijn bij een tijdschrift was al jong aanwezig. Als kind droomde ik van werken bij een tijdschrift in New York. Het liefst mijn eigen tijdschrift: aan ambities geen gebrek. Dit tijdschrift aan de overkant van de oceaan is er nooit gekomen, maar via Actioma heb ik wel mijn grote ambitie in het klein mogen vervullen.

Deze ambitie heb ik enkel en alleen kunnen vervullen door mijn keuze voor de studie rechtsgeleerdheid. Mijn studiekeuze ging niet direct van een leien dakje. Jarenlang ben ik ervan overtuigd geweest dat psychologie een goede studiekeuze zou zijn. De voorlichting over de studie was echter zó saai, dat ik daarna direct genezen was. Mijn zorgvuldig uitgestippelde toekomstperspectief viel na deze dertig minuten durende voorlichting volledig in duigen. Na een lange periode van stilte en twijfel kwam de studie rechtsgeleerdheid voorbij. Ik besloot mij in te schrijven voor de open dag in Nijmegen. Tijdens de voorlichting werd gesproken over een zwerm bijen die uit de handen van hun imker waren ontsnapt, waardoor midden op de snelweg een ongeluk met meerdere vrachtwagens was veroorzaakt. Wie gaan we daarvoor aansprakelijk stellen? Ook andere vragen waar ik als leek nooit eerder aan had gedacht passeerden de revue. Zo groot als de teleurstelling was na de voorlichting over psychologie, zo enthousiast was ik over de rechtenstudie. Daarnaast bleek ik gevoelig voor de uitstraling van het schitterende Grotiusgebouw. Ik heb de Nijmeegse campus nog vergeleken met die van Groningen, maar de Nijmeegse gezelligheid heeft mij uiteindelijk overgehaald.

Na vijf jaar kwam een einde aan mijn studententijd. Hoewel ik het geluk heb gehad dat ik in Huize Heyendael heb mogen afstuderen, was het grotendeels digitaal volgen van mijn master niet hoe ik mij de afsluiting van mijn studententijd had voorgesteld. Inmiddels ben ik fulltime werkzaam als docent-promovenda bij de sectie Burgerlijk recht. Was dit het toekomstplaatje dat ik in gedachte had? Nee, jarenlang dacht ik zeker te weten dat ik advocaat wilde worden. Ik kreeg niet voor niets bij mijn afstuderen een gepersonaliseerde bef voor bij mijn toekomstige toga cadeau. Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat een promotietraject in combinatie met een docentschap voor nu beter aansluit bij mijn interesses. Mijn promotieonderzoek is faillissementsrechtelijk van aard met als onderwerp ‘De negatieve boedel’, een onderwerp waar vele studenten pas in de masterfase mee te maken krijgen. Naast mijn promotieopdracht heb ik een grote onderwijsaanstelling, waardoor ik de komende jaren velen van jullie mag ontmoeten tijdens alle Burgerlijk recht vakken die onze bacheloropleiding te bieden heeft. Dit alles maakt dat ik de komende zes jaar nog met veel enthousiasme rond mag lopen over onze mooie Nijmeegse campus. Ik kijk ernaar uit met velen van jullie kennis te maken!