Zoek in de site...

Europa: solidair of solitair? Gesprek met voormalig president van de Europese Raad Herman van Rompuy

Datum
dinsdag 6 december 2022Plaats in agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Organisator
Radboud Reflects, Faculteit der Managementwetenschappen en Faculteit der Rechtsgeleerdheid
Spreker
Voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy, politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal
Beschrijving

De oorlog in Oekraïne, corona, toenemende vluchtelingenstromen, uittredende lidstaten en inperking van democratie. Het is een gevaarlijke cocktail die de stabiliteit in Europa kan ondergraven. Staan we aan de vooravond van het einde van de Europese Unie? Of bieden deze crises kansen om richting een sterker en socialer Europa te bewegen? Kom en luister naar voormalig president van de Europese Raad Herman Van Rompuy over de betekenis en het belang van solidariteit in Europa.

Crises

Europa gaat door een diepe crisis. Kunnen we nog solidair zijn met andere Europese landen nu onze veiligheid onder druk staat en ideologisch en economisch conflict aan de orde van de dag zijn? Herman Van Rompuy beschouwt de huidige staat van de Europa en verkent hoe de lidstaten deze crises het hoofd kunnen bieden. Welke concrete veranderingen zijn noodzakelijk om Europa sterker, socialer en meer solidair uit deze crises te laten komen? Wat is een rechtvaardigere en eerlijke manier om samenwerking in de Unie vorm te geven? En hoe moeten we omgaan met ideologische botsing tussen liberale landen en de Visegrad-landen (Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen) waar mensenrechten met de voeten getreden dreigen te worden?

Solidariteit

In een korte lezing zet Herman Van Rompuy zijn visie op solidariteit in Europa uiteen. Vervolgens gaat hij in gesprek met drie Radboudwetenschappers die zich met Europese en culturele vraagstukken bezighouden: politicoloog Indra Römgens, jurist Kris van der Pas en politiek historicus Joost Rosendaal. Zij gaan in gesprek over o.a. migratie, eerlijke economische samenwerking, de rechtstaat in Europa, veiligheid en cultureel zelfbehoud. Politicoloog Gaard Kets is de gespreksleider.

Haiku-wedstrijd

Naast voormalig president van de Europese Raad is Herman Van Rompuy bekend als dichter van haikupoëzie. In aanloop naar deze bijzondere avond organiseren we een haiku-wedstrijd met als thema De toekomst van Europa. De drie mooiste haiku’s zullen tijdens de avond worden voorgedragen. Dus: zit je vol ideeën over de toekomst van Europa, en heb je een poëtisch hart en dito pen? Stuur je inzending dan naar info@reflects.ru.nl.

Aanmelden

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.

Inschrijven