Rota Criminalis zoekt nieuwe studentbegeleiders

Datum bericht: 1 december 2022

Van februari tot en met mei 2023 vindt de Rota Criminalis (strafrechtelijke oefenrechtbank) plaats. Eerstejaars studenten moeten een requisitoir of een pleidooi schrijven en voordragen tijdens een nagespeelde zitting. De vaksectie Straf(proces)recht en Criminologie zoekt studenten die het leuk vinden de oefenbijeenkomsten voor eerstejaars studenten te begeleiden.

Functieomschrijving

Tijdens vier oefenbijeenkomsten van één uur begeleid je een groep van ongeveer veertien studenten bij de presentatie van hun pleidooi of requisitoir (en eventueel bij de inhoudelijke kant van het pleiten). Dit houdt onder meer in dat je zelf feedback geeft op de voordracht van de studenten en de groep stimuleert om dit ook te doen. De oefenbijeenkomsten vinden fysiek plaats.

Functie-eisen

Je bent in staat om studenten te enthousiasmeren en om een veilige sfeer te creëren in een groep. De vakken formeel (deel 1) en materieel (deel 2) strafrecht uit het tweede bachelorjaar heb je afgerond met een voldoende. Daarnaast heb je belangstelling voor het strafrecht en bij voorkeur ook ervaring binnen het strafrecht.

Begeleiding en compensatie

Door het begeleiden van studenten ontwikkel je je communicatievaardigheden en doe je onderwijservaring op. Ook krijg je ter voorbereiding een training aan van een expert op het gebied van recht en retorica. Bij vragen over de inhoudelijke kant van de dossiers verwijs je de student door naar een docent. Als bedankje voor je hulp ontvang je een bol.com bon ter waarde van €50,-!

Beschikbaarheid

Je bent beschikbaar op donderdag 9 maart 2023 voor het hoorcollege 'Presentatietechnieken' dat de studenten krijgen en de begeleiderstraining door de retorica-expert. De oefenbijeenkomsten vinden plaats van 13 maart t/m 17 maart en van 27 maart t/m 14 april. Iedere begeleider heeft minimaal twee subgroepen onder zich en is daarom gedurende week 11 in ieder geval twee uur per week en in week 13, 14 en/of 15 twee of vier uur per week beschikbaar (tijdstip in overleg). Voor de afronding en evaluatie van het vak ben je tenslotte nog enkele uren beschikbaar in de week van 22 mei.

Aanvullende informatie

Voor vragen kun je terecht bij de coördinator van de Rota Criminalis: mr. Gijs Bronzwaer, kamer 3.014, tel. 024-3612185 (secretariaat) of 024-3610891 (direct), e-mail: rotacriminalis@jur.ru.nl.

Solliciteren

Solliciteer door een e-mail te sturen – met motivatiebrief, cv en je studentnummer – naar rotacriminalis@jur.ru.nl.
Vermeld in de motivatiebrief jouw huidige studiefase en besteed aandacht aan de volgende vragen:
- Wat is je affiniteit met strafrecht, pleiten en/of doceren?
- Als jij voor een werkgroep met studenten zou staan, wat voor sfeer zou er dan in de werkgroep heersen en waardoor zou dat komen?
- Hoe zou je omgaan met zenuwachtige studenten?
- Wat zou je doen als iemand in je groep begint te lachen tijdens het pleidooi van een medestudent?

Er wordt schriftelijk geselecteerd op grond van de ingekomen brieven en cv’s. Er volgt dus geen mondelinge sollicitatie. Ben je eerder begeleider geweest dan volstaat een e-mail (brief en cv is niet nodig).
Solliciteren kan tot uiterlijk 16 december 2022. Uiterlijk 9 januari 2023 ontvang je uitsluitsel.