Merel van Vroonhoven spreekt negentiende Van der Grintenlezing uit

Datum bericht: 1 december 2022

Het Nederlandse onderwijs is een spijkerharde ratrace geworden, gebaseerd op competitie. Dat was de boodschap van ir. Merel van Vroonhoven tijdens de negentiende Van der Grinten-lezing op vrijdag 25 november. In het Grotiusgebouw sprak zij haar lezing uit getiteld Wie van onderwijs een wedstrijd maakt, creëert een samenleving met louter verlies.

20221125_162031

20221125_160715

Van Vroonhoven sprak in haar lezing over haar ervaringen als leerkracht en zij-instromer in het speciaal onderwijs en haar talloze ervaringen met de leerlingen in haar klas. Tevens sprak zij haar zorgen uit over de ontwikkelingen in ons onderwijssysteem. In haar column in De Volkskrant schreef zij onlangs: "Nergens ter wereld vindt selectie op zo’n jonge leeftijd plaats als in Nederland. Zodra je als 4-jarige de basisschool binnenstapt, begint de indringende onderlinge concurrentie." De weerslag hiervan ervaart Van Vroonhoven direct bij de kinderen in haar klas. "Geen wonder dat Eva in mijn groep 7 regelmatig nachtmerries heeft. ‘Ik ben zo bang dat ik een fout maak bij de rekentoets’, fluisterde het meisje toen ik haar vroeg naar de oorzaak van haar angstdromen. ‘En dan kan ik nooit zeebioloog worden."

Onderwijsinstellingen beconcurreren elkaar in plaats van dat ze samenwerken. Het lerarentekort stijgt, kansongelijkheid neemt toe en de kwaliteit van het onderwijs daalt. "Dat welgestelde ouders massaal hun kinderen naar bijles sturen, om zo de toetsscores van hun kroost te verhogen is onwenselijk, maar goed verklaarbaar. Zeker nu het lerarentekort zo groot is. Net als de grote groep jongeren die door de prestatiedruk op school met mentale problemen kampt. Onderwijs is een spijkerharde ratrace geworden", aldus Van Vroonhoven.

20221125_162031Over Merel van Vroonhoven

Merel van Vroonhoven bekleedde meer dan twintig jaar lang verschillende bestuursfuncties bij Nationale-Nederlanden, ING en Nederlandse Spoorwegen. In 2012 werd ze gekozen tot Topvrouw van het Jaar "omdat ze geldt als lichtend voorbeeld van de vrouwelijke leiderschapsstijl die uitgaat van verbinding". Ook was ze van 2014 tot 2019 bestuursvoorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarna maakte zij een rigoureuze carrièreswitch: ze liet zich op de pabo omscholen tot docent in het speciaal onderwijs. Daarover schreef zij het boek De stap - hoe mijn weg naar de top me naar het klaslokaal bracht. Tevens is Van Vroonhoven voorzitter van de Raad van Toezicht van de Radboud Universiteit.