Algemene voorwaarden onderwijs voor professionals aan de Radboud Universiteit

Om een opleiding / cursus / training / masterclass / congres / symposium / event of ander nascholingsprogramma aan de Radboud Universiteit te volgen, dien je akkoord te gaan met de algemene voorwaarden van onderwijs voor professionals aan de Radboud Universiteit.

Voor het onderwijs dat je volgt bij een specifiek opleidingscentrum binnen de Radboud Universiteit gelden andere algemene voorwaarden. Deze voorwaarden kun je terug vinden op de website van het betreffende opleidingscentrum.

  1. Definities
  2. Toepasselijkheid
  3. Algemeen
  4. Aanbod
  5. Offertes
  6. Prijzen
  7. Inschrijving/ aanmelding en toelating
  8. Betalingsvoorwaarden
  9. Uitvoering van overeenkomst
  10. Ontbinding door de Aanbieder - Opdrachtgever
  11. Ontbinding door de Aanbieder - Cursist
  12. Annulering door Cursist
  13. Annulering door de Aanbieder
  14. Aansprakelijkheid
  15. Overmacht
  16. Privacy
  17. Intellectueel eigendom
  18. Klachtenregeling
  19. Weigering toegang
  20. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

1. Definities

In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

  1. Aanbieder: onderwijs voor professionals aan de Radboud Universiteit, verantwoordelijk voor het ontwikkelen, aanbieden en organiseren van de Activiteiten zoals beschreven in deze voorwaarden.
  2. Activiteit: een opleiding / cursus / training / masterclass / congres / symposium / event of ander nascholingsprogramma met open inschrijving aangeboden door onderwijs voor professionals aan de Radboud Universiteit.
  3. Cursist: persoon die ingeschreven staat voor een opleiding / cursus / training / masterclass / congres / symposium / event of ander nascholingsprogramma met open inschrijving (Activiteit) aangeboden door de Aanbieder.
  4. Overeenkomst: de overeenkomst aangaande elke Activiteit met betrekking tot het ontwikkelen, aanbieden en organiseren van een opleiding / cursus / training / masterclass / congres / symposium / event of ander nascholingsprogramma dan wel de overeenkomst tot het volgen van de opleiding / cursus / training / masterclass / congres / symposium / event of ander nascholingsprogramma in de meest ruime zin, welke de Cursist met de Aanbieder is aangegaan.
  5. Overeenkomst op afstand: een overeenkomst die zodanig is gesloten dat uitsluitend gebruik is gemaakt van een of meer technieken voor communicatie op afstand, zoals elektronische communicatie;
  6. Contractspartij: de partij die een Overeenkomst met de Aanbieder is aangegaan.
  7. Partijen: de Aanbieder en Contractspartij gezamenlijk, afzonderlijk aangehaald als Partij.
  8. Algemene Voorwaarden: deze algemene voorwaarden van de Aanbieder.

2. Toepasselijkheid

Deze Algemene Voorwaarden gelden voor iedere aanbieding, offerte en Overeenkomst tussen Partijen waarop de Aanbieder deze Algemene Voorwaarden van toepassing heeft verklaard.

3. Algemeen

  1. Aanvullingen en/of afwijkingen op deze Algemene Voorwaarden zijn slechts geldig indien deze schriftelijk zijn overeengekomen.
  2. De Aanbieder is bevoegd wijzigingen in deze Algemene Voorwaarden aan te brengen. De wijzigingen treden in werking op het door de Aanbieder aangekondigde tijdstip.
  3. Indien een bepaling van deze Algemene Voorwaarden of de Overeenkomst nietig is of vernietigd wordt of op een andere wijze ongeldig of niet toepasselijk is, zullen de overige bepalingen van deze Algemene Voorwaarden en/of de Overeenkomst volledig van kracht blijven. Partijen zullen in dat geval in overleg treden om een nieuwe bepaling overeen te komen ter vervanging van de ongeldige bepaling, waarbij zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het doel en de strekking van de ongeldige bepaling.
  4. De toepasselijkheid van eventuele algemene inkoop- of andere voorwaarden van de Contractspartij die mogelijk op de onderhavige contractuele verhouding betrekking zouden kunnen hebben, worden hierbij expliciet verworpen en zijn niet van toepassing.
  5. Indien een of meer bepalingen van deze Algemene Voorwaarden nietig of vernietigd zijn, blijven de overige bepalingen van deze Algemene Voorwaarden volledig van toepassing. Partijen zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepaling(en) ter vervanging van de nietige respectievelijk vernietigde bepaling(en) overeen te komen, waarbij zoveel mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepaling in acht worden genomen.
  6. In geval van strijdigheid tussen een of meerdere bepalingen uit deze Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst, prevaleert de betreffende bepaling uit de Overeenkomst.
  7. In geval van tegenstrijdigheden tussen de vertaalde versie van deze Algemene Voorwaarden en de Nederlandse versie, is de Nederlandse versie leidend.

4. Aanbod

  1. Op de website is het aanbod beschreven. Hierbij is ook de prijs van de Activiteit vermeld. 
  2. De kosten van boeken, materialen, catering en andere benodigdheden zijn niet in de prijs inbegrepen, tenzij dit expliciet anders is vermeld.
  3. Wanneer er voor een bepaalde cursus eisen gesteld worden met betrekking tot (een) bepaalde voorkennis, vooropleiding of werkervaring, dan zijn deze eisen te vinden via de webpagina van de desbetreffende Activiteit.

5. Offertes

  1. De aanbiedingen en offertes van de Aanbieder zijn geldig gedurende een periode van 30 dagen, tenzij in de aanbieding respectievelijk offerte uitdrukkelijk anders is vermeld.
  2. Alle offertes van de Aanbieder, waaronder ook begrepen de door de Aanbieder opgegeven prijzen, vergoedingen en termijnen, zijn steeds vrijblijvend en kunnen door de Aanbieder worden herroepen tot het moment van totstandkoming van de Overeenkomst. Alle offertes worden door de Aanbieder naar beste weten en met de grootste zorg uitgebracht. De Aanbieder staat er evenwel niet voor in dat zich ter zake geen afwijkingen voordoen. Indien Opdrachtgever de offerte van de Aanbieder niet aanvaardt, is de Aanbieder gerechtigd om aan Opdrachtgever alle kosten in rekening te brengen die de Aanbieder heeft moeten maken om de offerte uit te brengen.

6. Prijzen

  1. De vermelde prijzen in een offerte zijn vrijgesteld van btw en andere heffingen van overheidswege, evenals eventuele in het kader van de Overeenkomst te maken kosten, waaronder verzend- en administratiekosten, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven.
  2. De Aanbieder is bevoegd de prijzen te allen tijde te wijzigen, met inachtneming dat na bevestiging van een Activiteit de op dat moment geldende prijs geldig blijft, tenzij de Activiteit naar een andere datum wordt verschoven. Offertes zijn onder voorbehoud van eventuele schrijffouten.
  3. De Aanbieder hanteert verschillende tarieven:
    a. regulier tarief: alle cursisten die geen binding hebben met de Radboud Universiteit of het Radboudumc;
    b. medewerkerstarief (10% korting op het reguliere tarief):
           i. Medewerkers met een aantoonbaar dienstverband bij de Radboud Universiteit of het Radboudumc;
           ii. Gepensioneerden van de Radboud Universiteit en het Radboudumc;
           iii. Promovendi van de RU en Radboudumc;
           iv. Deeltijdstudenten van de RU en het Radboudumc;
    c. Bijzondere korting:
          i. Alumni van de Radboud Universiteit krijgen 10% korting op het reguliere tarief;
          ii. Korting op korting is niet mogelijk.

7. Inschrijving/ aanmelding en toelating

  1. Aanmelding voor een Activiteit dient te geschieden door een volledig en juist ingevuld aanmeldingsformulier aan de Aanbieder te verstrekken, welke daartoe ter beschikking is gesteld. 
  2. De Aanbieder kan toelatingseisen stellen aan de Cursist. Deze toelatingseisen kunnen verband houden met onder andere de genoten vooropleiding en/of ervaring dan wel specialisatiegraad van de Cursist. Om vast te stellen of de Cursist voldoet aan de toelatingseisen kan de Aanbieder onder andere referenties inwinnen, voortoetsen houden of voorbereidende cursussen verplicht stellen.
  3. De overeenkomst tussen de deelnemer en de Aanbieder komt tot stand nadat de Aanbieder de aanmelding schriftelijk of elektronisch heeft bevestigd aan de deelnemer. Deze bevestiging vindt plaats als aan de voorwaarden voor de Activiteit zijn voldaan, waaronder (doch niet uitsluitend) het - voldoen aan de toelatingseisen die de Aanbieder stelt - en het definitieve doorgaan van de Activiteit.
  4. De Aanbieder is gerechtigd degene die zich heeft ingeschreven tot een Activiteit zonder opgave van redenen niet toe te laten tot een Activiteit, in welk geval degene die zich heeft ingeschreven tot een Activiteit recht heeft op terugbetaling van de volledige aan de Aanbieder betaalde cursusprijs. De niet-toelating tot een Activiteit wordt door de Aanbieder schriftelijk of per email bevestigd.
  5. Het is niet mogelijk telefonisch in te schrijven voor een Activiteit.
  6. Indien de Cursist bij de aanmelding heeft aangegeven dat het cursusgeld door een bedrijf of instelling zal worden voldaan, dient deze tevens de volledige naam en adresgegevens van deze instantie, alsook de naam en het emailadres van de contactpersoon in te vullen. De factuur wordt in dit geval naar deze instantie gestuurd. De Cursist blijft echter verantwoordelijk voor de betaling.
  7. Inschrijven voor een cursus is alleen mogelijk als de Cursist beschikt over een tot het einde van deze cursus geldig visum of verblijfsdocument.

8. Betalingsvoorwaarden

  1. De Aanbieder factureert voorafgaand aan de aanvangsdatum. Betalingen van facturen dienen te geschieden voor de aanvangsdatum van de Activiteit door storting op een door de Aanbieder aangegeven bankrekening. Bezwaren tegen de hoogte van facturen schorten de betalingsverplichting niet op.
    Zo niet, dan kunnen we namelijk ook op die andere plekken niet vermelden: ‘Om deel te kunnen nemen aan het programma is het vereist dat je de betaling voor de aanvangsdatum voldoet.’
  2. De deelnemer is in verzuim vanaf het verstrijken van de betalingsdatum. De Aanbieder zendt na het verstrijken van die datum een betalingsherinnering en geeft de deelnemer de gelegenheid binnen 10 werkdagen, na ontvangst van deze betalingsherinnering, alsnog te betalen.
  3. Indien de deelnemer niet tijdig aan zijn betalingsverplichting(en) voldoet, is deze, nadat hij door de Aanbieder is gewezen op de te late betaling en de Aanbieder de deelnemer een termijn van 10 werkdagen heeft gegund om alsnog aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, na het verstrijken van deze 10-werkdagentermijn over het nog verschuldigde bedrag de wettelijke rente verschuldigd en is de Aanbieder gerechtigd de door hem gemaakte buitengerechtelijke incassokosten in rekening te brengen. Deze incassokosten bedragen maximaal: 15% over openstaande bedragen tot € 2.500,=; 10% over de daaropvolgende € 2.500,= en 5% over de volgende € 5.000,= met een minimum van € 40,=. de Aanbieder kan ten voordele van de deelnemer afwijken van genoemde bedragen en percentages. 
  4. Ontvangen betalingen strekken tot voldoening van de oudst openstaande posten, renten en kosten daaronder begrepen.
  5. Ten aanzien van betalingen en verrekeningen is de administratie van Radboud Universiteit te allen tijde bindend.

9. Uitvoering van overeenkomst

  1. De Aanbieder zal de Overeenkomst naar beste inzicht en vermogen uitvoeren.
  2. De Aanbieder heeft een inspanningsverplichting ten behoeve van de kwaliteit van de Activiteit, en bewaakt de kwaliteit.
  3. De Contractspartij draagt er zorg voor dat alle gegevens waarvan de Aanbieder aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de Contractspartij redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de Overeenkomst, tijdig aan de Aanbieder worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de Overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan de Aanbieder zijn verstrekt, heeft de Aanbieder het recht de uitvoering van de Overeenkomst op te schorten en / of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de bij de Aanbieder gebruikelijke tarieven aan de Contractspartij in rekening te brengen. De Aanbieder is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat de Aanbieder is uitgegaan van door de Contractspartij verstrekte onjuiste en / of onvolledige gegevens, tenzij deze onjuistheid of onvolledigheid voor de Aanbieder kenbaar behoorde te zijn.
  4. De deelnemer zal enkel een certificaat ontvangen wanneer er aan de minimale 80% (fysieke) aanwezigheidsplicht voldaan is en, indien van toepassing, de zelfstudieopdrachten volbracht zijn.

10. Ontbinding door de Aanbieder  - Opdrachtgever

  1. De Aanbieder is gerechtigd de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk met onmiddellijke ingang zonder rechterlijke tussenkomst, per brief of per e-mail, te ontbinden, zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn, en onverminderd het recht van de Aanbieder om, in plaats van ontbinding, nakoming te vorderen, en onverminderd haar recht op schadevergoeding, indien:
    a. de Contractspartij tekort schiet in de nakoming van de Overeenkomst en zulk een verzuim niet binnen 14 dagen na verzendatum van de ingebrekestelling is opgeheven;
    b. na het sluiten van de Overeenkomst aan de Aanbieder omstandigheden ter kennis komen die goede grond geven te vrezen dat de Contractspartij de verplichtingen uit de Overeenkomst niet kan nakomen;
    c. de Contractspartij surseance van betaling aanvraagt dan wel haar surseance van betaling wordt verleend;
    d. het faillissement van de Contractspartij is aangevraagd dan wel de Contractspartij failliet is verklaard;
    e. op een aanmerkelijk deel van het vermogen van de Contractspartij beslag wordt gelegd.
  2. Indien de Aanbieder op grond van dit artikel de Overeenkomst ontbindt, dan is elke vordering van de Aanbieder op de Contractspartij direct opeisbaar.
  3. De Contractspartij is bij niet (tijdige) nakoming steeds verplicht aan de Aanbieder alle in redelijkheid door de Aanbieder gemaakte gerechtelijke en buitengerechtelijke kosten te vergoeden die de Aanbieder maakt ten gevolge van dit niet (tijdig) nakomen.

11. Ontbinding door de Aanbieder - Cursist

  1. De Cursist voldoet niet aan de vereiste voorkennis of vooropleidingseisen en/of overige toelatingsvoorwaarden.
  2. De Cursist heeft reeds eerder onderwijs bij de Aanbieder gevolgd en zich daarbij dusdanig gedragen dat hem de toegang tot het onderwijs is ontzegd en/of dat hij is verwijderd.
  3. De Cursist beschikt niet over een tot het einde van de cursus geldig visum of verblijfsdocument.
  4. Het maximaal aantal toe te laten cursisten is overschreden.
  5. Het minimaal aantal vereiste cursisten is niet gehaald.

12. Annulering door Cursist

  1. Dit artikel is enkel van toepassing op een natuurlijk persoon niet handelend in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
  2. De Cursist kan de overeenkomst kosteloos ontbinden en zijn inschrijving beëindigen zonder opgaaf van redenen binnen 14 dagen nadat hij het aanbod (zie artikel 1) heeft aanvaard op grond van de Wet koop op afstand. Indien hij van deze mogelijkheid gebruik wil maken dient hij dit schriftelijk te melden via het emailadres: levenlangontwikkelen [at] ru.nl.
  3. Indien de Cursist zich uitschrijft binnen 14 dagen voor aanvang van de cursus, is de Cursist verplicht 100% van de kosten van de cursus te betalen. De Cursist doet uitdrukkelijk afstand van het recht binnen 14 dagen te ontbinden zonder opgaaf van redenen op grond van de Wet koop op afstand.
  4. Bij annulering worden de onkosten op de volgende wijze berekend:
    a. Annulering tot 1 maand voor de start van een Activiteit: 25% van het overeengekomen bedrag met een minimum van € 50.
    b. Annulering tussen 1 maand en 14 dagen voor de start van een Activiteit: 50% van het overeengekomen bedrag met een minimum van € 50.
    c. Annulering binnen 14 dagen voor de start van een Activiteit alsmede na de start van de Activiteit: 100% van het overeengekomen bedrag met een minimum van € 50.

13. Annulering door de Aanbieder

  1. De Aanbieder heeft het recht zonder opgave van reden wijzigingen aan te brengen in een aangekondigde Activiteit. Daaronder wordt – doch niet uitsluitend – begrepen:
    a. De opzet
    b. De datum
    c. De docenten
    d. De locatie
    e. De inhoud
  2. Indien de Activiteit een andere tijd, plaats of datum heeft gekregen, informeert de Aanbieder de deelnemer schriftelijk of elektronisch.
  3. Tenzij anders is overeengekomen of de wijziging gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis deze annulering niet rechtvaardigt, heeft de deelnemer het recht om binnen 14 dagen na het bericht van de wijziging, de overeenkomst schriftelijk of per mail te annuleren. In dit geval heeft de deelnemer recht op terugbetaling van het volledig betaalde bedrag aan de Aanbieder. 
  4. De Aanbieder is gerechtigd zonder opgave van reden een Activiteit te annuleren, in welk geval de Cursist recht heeft op terugbetaling van de volledige aan de Aanbieder betaalde cursusprijs. De Cursist zal hierover schriftelijk worden bericht door de Aanbieder.
  5. De Aanbieder is gerechtigd de deelnemer toegang te weigeren voor zover de deelnemer voorafgaand aan de Activiteit zijn verplichtingen voortvloeiend uit de overeenkomst jegens de Aanbieder niet is nagekomen.

14. Aansprakelijkheid

  1. De Aanbieder aanvaardt slechts aansprakelijkheid van de door de Contractspartij geleden schade die het gevolg is van een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de Overeenkomst, indien en voor zover deze aansprakelijkheid door de verzekeraar van de Aanbieder wordt gedekt en tot het bedrag van de door de verzekeraar gedane uitkering.
  2. Indien de verzekeraar in enig geval niet tot uitkering overgaat, dan wel de schade niet door de verzekering wordt gedekt, is de aansprakelijkheid van de Aanbieder beperkt tot de factuurwaarde van de opdracht, althans dat gedeelte van de Overeenkomst waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
  3. De in dit artikel bedoelde aansprakelijkheid is beperkt tot directe schade.
  4. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
    a. de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze algemene voorwaarden;
    b. de eventuele redelijke kosten gemaakt om de gebrekkige prestatie van de Aanbieder aan de Overeenkomst te laten beantwoorden, tenzij deze niet aan de Aanbieder toegerekend kunnen worden;
    c. redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover Contractspartij aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze Algemene Voorwaarden.
  5. De Aanbieder is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
  6. De in deze Algemene Voorwaarden opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor directe schade gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of grove schuld van de Aanbieder of zijn ondergeschikten.

15. Overmacht

  1. Ingeval van overmacht, dat wil zeggen een tekortkoming welke aan de Aanbieder niet kan worden toegerekend, omdat deze niet is te wijten aan de schuld van de Aanbieder en ook niet krachtens de wet, rechtshandelingen of naar in het maatschappelijk verkeer geldende maatstaven voor de rekening van de Aanbieder komt, zal de Aanbieder de Contractspartij hiervan onverwijld schriftelijk op de hoogte stellen, onder vermelding van de oorzaak, de aard, de te verwachten duur van de overmacht en de bepalingen van de Overeenkomst die als gevolg daarvan niet kunnen worden nagekomen.
  2. Omstandigheden die in elk geval maar niet uitsluitend als overmacht worden aangemerkt zijn: oorlog, terrorisme, overheidsmaatregelen, vervoersstoringen, werkstakingen, (natuur)rampen, ongevallen, vertraagde/uitblijven van levering van leveranciers.
  3. Ingeval van overmacht is de Aanbieder gerechtigd
    a. de uitvoering van de in lid 1 van dit artikel bedoelde bepalingen gedurende de overmacht op te schorten, of
    b. de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te beëindigen zonder tot schadevergoeding gehouden te zijn.

16. Privacy

  1. Het Privacyreglement van de Radboud Universiteit is van toepassing.
  2. Persoonsgegevens worden door de Aanbieder strikt vertrouwelijk behandeld en verwerkt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
  3. Bij aanmelding voor een Activiteit door een deelnemer gebruikt de Aanbieder de persoonsgegevens voor het samenstellen van een aanmeldingslijst. Daarnaast gebruikt de Aanbieder deze informatie om deelnemers te informeren over cursussen. Als een deelnemer bezwaar heeft tegen het gebruik van deze informatie kan de deelnemer schriftelijk of elektronisch bezwaar maken.
  4. De gegevens van een deelnemer verstrekt de Aanbieder niet zonder toestemming van de deelnemer aan een derde, tenzij enig wettelijke voorschrift dit voorschrijft.

17. Intellectueel eigendom

  1. Alle rechten met betrekking tot producten die de Aanbieder in het kader van de overeenkomst ontwikkelt of gebruikt, waaronder verstaan lesmateriaal en brochures, komen toe aan de Aanbieder voor zover deze niet reeds aan derden toebehoren.
  2. Behoudens de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de Aanbieder is het de deelnemer niet toegestaan om de voormelde producten vast te leggen op gegevensdragers (waaronder via camera of telefoon) en al dan niet tezamen met of door inschakeling van derden te gebruiken, te verveelvoudigen, openbaren of exploiteren.
  3. De Contractspartij heeft het recht de door de Aanbieder aan Contractspartij geleverde of ter beschikking gestelde goederen of producten (zoals cursusmateriaal, adviezen) en/of aan Contractspartij uit hoofde van de verrichting van werkzaamheden en/of diensten door de Aanbieder ter beschikking gestelde documentatie of gegevensdragers, een en ander in de meest ruime betekenis, te gebruiken voor eigen gebruik, mits de Contractspartij heeft voldaan aan zijn financiële verplichtingen
  4. De Aanbieder is gerechtigd de door de uitvoering van de Overeenkomst toegenomen kennis voor andere doeleinden te gebruiken, voor zover hierbij geen vertrouwelijke informatie ter kennis van derden wordt gebracht.
  5. Bij overtreding van het bepaalde in dit artikel zal de Contractspartij een direct opeisbare boete van € 5.000 voor elke overtreding verschuldigd zijn aan de Aanbieder, onverminderd het recht van de Aanbieder op volledige vergoeding van de door haar geleden schade.
  6. Het bepaalde in dit artikel geldt ook na het einde van de Overeenkomst.

18. Klachtenregeling

Het kan voorkomen dat u als Cursist/Contractspartij niet tevreden bent over de dienstverlening van de Aanbieder. In dat geval kunt u contact opnemen met levenlangontwikkelen [at] ru.nl (levenlangontwikkelen[at]ru[dot]nl).


19. Weigering toegang

  1. De Aanbieder behoudt zich het recht de Cursist toegang tot de cursus te ontzeggen.
  2. Toegang tot de cursus kan de Cursist, zonder verdere opgaaf van redenen, in elk geval worden ontzegd:
    a. bij het niet zorgdragen voor tijdige betaling van het volledige bedrag van het cursusgeld door de Cursist.
    b. in het geval de cursist zich niet houdt aan algemeen aanvaarde omgangsvormen tijdens en/of rondom het bijwonen van de cursus. Eveneens behoort hiertoe het opzettelijk en/of uitdrukkelijk aanzetten tot of deelnemen aan dergelijk laakbaar gedrag. Hieronder valt onder andere het uiten van bedreigingen en/of het vertonen van intimiderend gedrag jegens andere cursisten en/of medewerkers aan de cursus en/of van de Radboud Universiteit.;
    c. indien de Cursist zich niet houdt aan artikel 19 lid 2 van deze algemene voorwaarden. (wet verbod gezichtsbedekkende kleding)
    d. als gevolg van door de Radboud Universiteit (voor-)genomen (beleids-) maatregelen, in verband met opgelegde overheidsmaatregelen of -aanbevelingen.

20. Toepasselijk recht en bevoegde rechter

  1. Op deze Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst is Nederlands recht van toepassing.
  2. Alle geschillen voortvloeiend uit of verband houdend met deze Algemene Voorwaarden en de Overeenkomst, zullen worden voorgelegd aan de bevoegde rechter in het arrondissement Gelderland.