Bindend studieadvies (BSA)

Aan het einde van het eerste studiejaar krijg je van je opleiding een bindend studieadvies (BSA). Het advies is gebaseerd op het aantal studiepunten (ECTS) dat je haalt. Als je niet genoeg studiepunten haalt, moet je stoppen met je opleiding. Je krijgt dan een bindend negatief studieadvies. 

Je kunt meer lezen over het (bindend) studieadvies in de Onderwijs- en Examenregelingen (OER) van jouw opleiding.

Naar de Onderwijs- en Examenregelingen (OER)

Voorlopig Tussentijds Studieadvies

In februari van het eerste studiejaar ontvang je een voorlopig tussentijds studieadvies. Dit advies geeft een indicatie of je je eerste jaar gaat halen. Bij een twijfel of negatief Voorlopig Studieadvies is een aanpassing in studieaanpak of het heroverwegen van je studiekeuze nodig. Neem in dit geval contact op met je studieadviseur.

Optie Studie stopzetten

Op basis van het tussentijds advies kan je besluiten je studie stop te zetten. Je hebt tot 1 maart de mogelijkheid tot vervroegd uitschrijven. Je ontvangt dan geen BSA in juli. Je mag dan in september opnieuw beginnen met dezelfde studie, maar dan moet je wel alle 60 studiepunten halen in het eerste studiejaar.

Aantal studiepunten

Hoeveel studiepunten je moet halen om door te mogen met je opleiding verschilt per faculteit: 

  • Rechtsgeleerdheid: 45 
  • Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica: 39 
  • Medische Wetenschappen: 42  
  • Letteren: 45
  • Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen: 44
  • Sociale Wetenschappen: 42
  • Managementwetenschappen: 42

Per studiejaar kun je in totaal 60 studiepunten halen.

Persoonlijke omstandigheden

Er kan een uitzondering gemaakt worden als er sprake is van persoonlijke omstandigheden. Neem contact op met de studieadviseur van je opleiding om dit te bespreken.

In beroep gaan

Tegen een bindende afwijzing kan je binnen zes weken in beroep gaan bij het College van Beroep voor Examens (CBE)

Facultaire aanvullingen

Voor een aantal faculteiten zijn er aanvullingen of uitzonderingen. Bekijk goed wat voor jouw faculteit van toepassing is. 

Faculteit Sociale Wetenschappen

Voor de opleidingen Communicatiewetenschap, Sociologie en Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie gelden de volgende aanvullingen:

Voornemen tot negatief advies ontvangen: wat nu?
Ontvang je een voornemen tot negatief bindend studieadvies en denk je in aanmerking te komen voor een uitgesteld advies? Bijvoorbeeld vanwege evidente fouten in de EC-berekening of vanwege persoonlijke omstandigheden die de studievoortgang belemmeren of belemmerd hebben? Maak dan gebruik van de mogelijkheid om bij de Commissie Studieadvies Eerste Jaar (SEJ) een hoorzitting aan te vragen.

Hoorzitting aanvragen: hoe doe je dat?
Hiervoor stuur je een mail aan de Commissie SEJ waarin je aangeeft graag gehoord te willen worden. Je mag daarbij al een toelichting geven waarom je denkt in aanmerking te komen voor een aangehouden advies, maar je kunt de inhoudelijke toelichting ook pas bij de hoorzitting geven. De brief moet uiterlijk 15 augustus 2025 binnen zijn. Zorg ervoor dat je op tijd bent.

Mailen aan: michelle.camps [at] ru.nl (michelle[dot]camps[at]ru[dot]nl) o.v.v. aanmelden hoorzitting BSA.

Advies inwinnen bij studieadviseur
Overweeg je een hoorzitting aan te vragen? Neem dan contact op met je studieadviseur om te bespreken of een hoorzitting een goede optie is.
Hoorzittingen worden gepland op donderdag 21 augustus 2025.

Tijdspad
•    Voor 01-08-2025: Je ontvangt de adviesbrief via Osiris.
•    15-08-2025: Deadline indienen mail met verzoek dat je gehoord wilt worden in de hoorzitting.
•    18-08-2025: Uiterlijk vandaag wordt de uitnodiging voor de hoorzitting aan je verstuurd.
•    21-08-2025: Hoorzitting. 
Uiterlijk 22-08-2025: Uitslag Hoorzitting.

Deze data zijn onder voorbehoud.

Na de hoorzitting beslist de Commissie SEJ of het voornemen tot negatief advies wordt omgezet in een bindend negatief advies of dat wordt overgegaan tot een uitgesteld advies. In het laatste geval dien je in studiejaar 2025-2026 alle onderdelen van het eerste jaar te hebben behaald.

Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Tussentijds studieadvies in februari
In de tweede helft van februari ontvang je een brief met je tussentijdse studieadvies. Dit is een voorlopig studieadvies. Het advies is niet bindend, maar het laat zien of je op de goede weg bent met je studie. De volgende adviesmogelijkheden zijn er: positief, negatief en twijfel. Vallen je studieresultaten tegen? Neem dan contact op met de studieadviseur.

Hoorzittingen
Heb je aan het einde van het eerste studiejaar minder dan 45 EC behaald? In principe ontvang je dan in juli een voorgenomen negatief BSA en zul je de studie moeten staken. Voordat je BSA een definitief (en bindend) negatief studieadvies wordt, heb je de mogelijkheid om gehoord te worden door de BSA commissie als er sprake is van persoonlijke omstandigheden. De hoorzittingen vinden plaats in de tweede helft van augustus. Meer informatie hierover krijg je via een studieadviseur en kun je nalezen in de brief over het BSA die je in juli ontvangt. 

Tijdspad (data) en fases B1 naar B2
Elk jaar schrijf je je opnieuw in voor het nieuwe collegejaar via Studielink. Herinschrijven is mogelijk vanaf half juni. Het is verstandig om de inschrijving vóór 15 augustus af te ronden. Ook is het mogelijk om vóór 1 september van bachelorrichting te wisselen. Bekijk hieronder wat van toepassing is op de overgang van je B1-jaar naar je B2-jaar.

Voldoe je aan het eind van je eerste jaar wel aan de BSA-norm, maar heb je niet alle vakken gehaald, dan kun je alleen de B2-vakken doen waarbij je voldoet aan de voorkennisvereisten. Die eisen vind je in de cursusomschrijving van het vak. In het nieuwe studiejaar moet je hoofdfocus dan liggen bij de nog openstaande B1-vakken. Neem voor het bespreken van je alternatieve studieplanning contact op met een studieadviseur.

Voorkennisvereisten bachelor jaar 2
Welke vakkennis heb je nodig?

Bachelor Rechtsgeleerdheid/European Law School
B2 vakken: Strafrecht 1 en 2
Benodigde vakkennis uit B1 vak: Strafrecht

B2 vakken: Staatsrecht, Bestuursrecht 1 en 2 en Rota Administrativa
Benodigde vakkennis uit B1 vak: Staats- & Bestuursrecht

Bachelor European Law School
B2 vak: Various Concepts of International Law
Benodige vakkennis uit B1 vak: Inleiding Internationaal Recht

B2 vakken: Institutional Law of the EU, Substantive Law of the EU
Benodige vakkennis uit B1 vak: Inleiding Europees Recht

B2 vak: Moot Court
Benodige vakkennis uit B1 vak: Internationaal óf Inleiding Europees recht

Bachelor Notarieel Recht
B2 vakken: Burgerlijk recht 1 & 2, Burgerlijk procesrecht, Personen- en familierecht,  Notarieel Ondernemingsrecht 1 en Rota Carolina

Benodige vakkennis uit B1 vak: Privaatrecht

Contactgegevens
Voor vragen over de overgang van B1 naar B2 kun je een afspraak maken met een studieadviseur of gebruik maken van de dagelijkse fysieke en telefonische spreekuren. Voor vragen over je inschrijving aan de RU en Studielink zoek je contact met de Central student desk. Voor specifieke vragen over je vakinschrijving kun je terecht bij het STIP.