Search

Maaike van Berkel verwerft VICI-beurs voor onderzoek naar watervoorziening in het Middeleeuwse Midden-Oosten

Date of news: 1 April 2019

maaike van berkelProf.dr. Maaike van Berkel, hoogleraar Middeleeuwse Geschiedenis, heeft een Vici-onderzoeksbeurs verworven van onderzoeksorganisatie NWO. Met haar Vici-beurs gaat ze onderzoek doen naar watervoorziening in het Middeleeuwse Midden-Oosten (7de-15de eeuw).

Watervoorziening is de grootste uitdaging waarmee het waterarme Midden-Oosten kampt. Desondanks waren premoderne stedelijke samenlevingen in staat hun talrijke bewoners van drinkwater te voorzien. Van Berkel gaat onderzoek doen naar de condities voor duurzame watervoorziening door de succesvolle (en minder succesvolle) strategieën en praktijken van het premoderne Midden-Oosten te analyseren.

Met de onderzoeksbeurs van anderhalf miljoen euro kan van Berkel de komende vijf jaar onderzoek doen en een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-beurs is een van de grootste persoonsgebonden wetenschappelijke premies van Nederland. In totaal reikte NWO dit jaar 32 Vici-beurzen uit, waarvan vier aan onderzoekers van de Radboud Universiteit. Naast Van Berkel ontvangen ook letterkundige Marguérite Corporaal, communicatiewetenschapper Moniek Buijzen en cognitief psycholoog Dennis Schutter een Vici-beurs.