Search

Samenwerking en advies

De onderzoeksgroep Cultures of War and Liberation bestaat uit onderzoekers van de Radboud Universiteit met een bijzondere interesse in de historische impact en betekenis van oorlog en bevrijding. In het bijzonder doen zij onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog als ingrijpende en invloedrijke historische periode en oorlogservaring. Tot de onderzoeksgroep behoren experts op het gebied van de bezetting van Nederland, oorlogsgeweld en bombardementen, de literaire verwerking van bezetting en bevrijding en de culturele uitingsvormen van vrijheidszin, bijvoorbeeld in liedteksten. Het denken in termen van bevrijding wordt daarnaast onderzocht vanuit het perspectief van de Amerikaanse Burgerrechtenbeweging

De Radboud Universiteit, voorheen Katholieke Universiteit Nijmegen, heeft een lange traditie van onderzoek naar de maatschappelijke kanten van oorlog, bezetting en bevrijding. Niet de militaire oorlogsvoering, maar de impact van oorlog op mens en maatschappij vormt het uitgangspunt van onderzoek.

Onderzoekers van de universiteit werken samen of hebben samengewerkt met verschillende maatschappelijke partners in binnen en buitenland, in het bijzonder in de grensregio Arnhem-Nijmegen en provincies Gelderland en Noord-Brabant. Bijvoorbeeld met het Vrijheidsmuseum Groesbeek, Joods Historisch Museum Amsterdam, het BHIC, de provincie Gelderland en gemeente Nijmegen.

Voor meer informatie over de mogelijkheden rondom samenwerking of wetenschappelijk onderzoek in opdracht, neem contact op met Jan Julia Zurné: j.zurne@let.ru.nl.