Search

Verhaal van Gelderland

Gelderland heeft een lange en boeiende geschiedenis. Maar die is nog nooit in zijn geheel verteld. Onder de titel Verhaal van Gelderland werkt een team van circa dertig auteurs en redactieleden aan een nieuw overzicht van de Gelderse geschiedenis - vanaf de prehistorie tot nu. In de zomer van 2019 vond in Arnhem de aftrap plaats van dit project. Naar verwachting zal het werk in 2022 gereed zijn. De projectleiding is in handen van prof. dr. Dolly Verhoeven.

Vier delen

Het Verhaal van Gelderland zal bestaan uit vier delen. Het eerste deel behandelt de tijd vóór Gelderland ontstond: de prehistorie, de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Het tweede deel gaat over het graafschap en hertogdom Gelre. Deel drie behandelt Gelre als onderdeel van de Republiek der Verenigde Nederlanden. En deel vier ten slotte gaat over Gelderland als provincie binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Alle vier de delen worden ruim voorzien van afbeeldingen en kaartmateriaal. Het projectplan van Verhaal van Gelderland is hier te lezen.

Samenwerking

Het projectteam van het Verhaal van Gelderland zoekt bij het maken van het boek samenwerking met kenners van de lokale en regionale geschiedenis. Musea, leden van historische verenigingen en belangstellende inwoners kunnen tips aanleveren voor bijzondere verhalen, voorwerpen of plekken die in het Verhaal van Gelderland niet mogen ontbreken. In Gelderland hebben al meer dan honderd erfgoedorganisaties hun steun toegezegd aan het project.

Verhaal van Gelderland.nl

Actuele informatie over het boekproject, waaronder nieuwsberichten en blogs, is te vinden op www.verhaalvangelderland.nl. Daar staat ook informatie over tal van andere activiteiten om de Gelderse geschiedenis te ontsluiten en toegankelijk te maken; onder meer door het presenteren van Gelderse museumcollecties, het digitaliseren van tijdschriften van Gelderse historische Verenigingen en het organiseren van bijeenkomsten en lezingen.

Het totale masterplan Verhaal van Gelderland (inclusief alle deelprojecten) wordt gerealiseerd door een samenwerkingsverband van Erfgoed Gelderland, de Radboud Universiteit, Omroep Gelderland en de Gelderland Bibliotheek. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland.

Op de hoogte blijven?

Wie op de hoogte wil blijven van de voortgang van het project kan dat melden via info@erfgoedgelderland.nl. Ook tips voor de auteurs of redactie van het Verhaal van Gelderland kunnen naar dit adres gestuurd worden.