Search

RG Citizen Science for the History of Health

afvoer van huisvuil lijder besmettelijke ziekte amsterdam

Onderzoekers

HoofdonderzoekerAngélique Janssens
Projectonderzoekers: Jan Hornix, Owen LammertinkSanne Muurling en Tim Riswick
Vrijwilliger onderzoekers: Ton van Raaij en Minke Twijnstra
Studentmedewerkers: Jeroen Brinkman

Tijdsspanne

December 2019 - heden

Projectomschrijving

RG Citizen Science for the History of Health is een community van enthousiaste ‘citizen scientists’ die een belangrijke rol spelen in het wetenschappelijk onderzoek van onze afdeling naar de geschiedenis van sterfte en gezondheid. Deze ‘citizen scientists’ zijn vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in het digitaliseren van documenten met oude handschriften. Zij helpen wetenschappers met hun kennis en ervaring om verder te komen in de digitalisering en verwerken van historisch bronnenmateriaal!

Deze community is voortgekomen uit het VeleHanden-crowdsourcingsproject Amsterdamse Doodsoorzaken 1854-1940. Veel leden namen deel aan dit project voordat zij lid werden van deze groep van ‘citizen scientists’. Na de afronding van dat project willen we aanvullende data verzamelen op het grote databestand met meer dan 660.000 Amsterdammers en hun doodsoorzaken. De ‘citizen scientists’ helpen de onderzoekers van de Radboud Group om deze data te verzamelen, te controleren en waar nodig te coderen en te classificeren. Zo leveren zij een enorm belangrijke bijdrage aan de geschiedenis van de gezondheid, in onder andere Amsterdam, Nederland en Europa. De verzamelde data worden onder andere gebruikt voor het project Lifting the Burden of Disease.

De data die we op deze wijze verzamelen zullen uiteindelijk allemaal ten goede komen aan de gemeenschap. Wij zullen de data ter beschikking stellen aan andere onderzoekers, maar ook aan het publiek, o.a. via de website van onze onderzoeksgroep, en de website van het stadsarchief Amsterdam. Onze vrijwilligers mogen ons altijd vragen bepaalde gegevens (over voorouders b.v.) op te zoeken. Wij belonen onze vrijwilligers regelmatig voor hun harde werken met kleine geschenken. Dat is uiteraard afhankelijk van de financiële ruimte die we hebben en de regels van onze faculteit. Wij versturen maandelijks een nieuwsbrief met berichten over het onderzoeksproject, wat we doen met de data, en eventuele opmerkelijke zaken die we tegen komen.

Deelname aan deze community is uiteraard geheel gebaseerd op vrijwilligheid. Men kan zich te allen tijde laten uitschrijven, en ook weer opnieuw inschrijven, indien gewenst.

  • Sociale media: NingFacebookLinkedIn-pagina en LinkedIn-Groep
  • Nieuws Het laatste nieuws over deze groep voor de geschiedenis van gezondheid.
  • Deelnemers: Welke gezichten gaan er achter deze groep schuil? U vindt het hier.
  • Achtergrond: Over de achtergrond van het project voor de Amsterdamse Doodsoorzaken.
  • Verhalen: Verhalen van de invoerders over verder uitgezochte doodsoorzaken.
  • Hulpbestanden: Download hier uw hulpbestanden.
  • Meedoen? Wij zijn voortdurend op zoek naar nieuwe deelnemers!

Contact

history.health@let.ru.nl