Het team
Op deze pagina vindt u een overzicht van onderzoekers die werken aan het project Onteigening van Joods vastgoed in WO2 en rechtsherstel.
Prof. dr. Wim van Meurs is hoogleraar Europese politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Eerder was hij wetenschappelijk medewerker/analist van de denktank Center for Applied Policy Research in München. Wim schreef diverse policy papers voor ministeries en Europese instituties, vooral over democratisering en Europese beleidsvraagstukken. In zijn analyses staan beleidsmatige en organisatorische transitie- en veranderprocessen en organisatieculturen centraal. Oprichter en coördinator van A&A.
Dr. Marieke Oprel is universitair docent Politieke Geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Ze promoveerde op een onderzoek naar het naoorlogs beleid ten aanzien van tot vijandelijke onderdanen verklaarde Duitsers in Nederland, resulterend in The Burden of Nationality (verschenen bij VU University Press, 2020) en Afrekenen met de vijand (Uitgeverij Van Oorschot, 2021). Momenteel doet ze onderzoek naar vermogensonteigening tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is ze betrokken bij het project Mediaoorlog van Beeld en Geluid.
Martijn Lak is Senior Lecturer bij de afdeling Politieke Geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Hij is gespecialiseerd in naoorlogse Nederlands-Duitse betrekkingen, moderne Duitse geschiedenis, vroege Europese integratie, militaire geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog.
Dr. Pieter Slaman is docent onderwijs- en beleidsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Na zijn promotieonderzoek naar de politieke geschiedenis van studiefinanciering, schreef hij met anderen het boek In de regel vrij over Nederlandse onderwijspolitiek sinds 1918. In 2021 verscheen van zijn hand De Glazen Toren over de Leidse universiteit van 1970 tot 2020. Pieter draagt o.a. via de media bij aan actuele discussies door hun ontwikkeling door de tijd te tonen. Hij was eerder actief in het bestuur van het KNHG.
Annebel Spanjersberg (MA, M.Ed.) is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens haar studie geschiedenis specialiseerde zij zich in de thema’s educatie en publieksgeschiedenis. Na deze opleiding heeft zij ook haar eerstegraads bevoegdheid als docent behaald. Op dit moment zet ze haar communicatieve en organisatorische vaardigheden in voor het team van Advies & Actutaliteit, naast haar werkzaamheden als leerlingcoördinator in het voortgezet onderwijs.
Marina Kritikou heeft na het afronden van haar studie Politicologie (BA) en Geschiedenis (MA) aan de Radboud Universiteit gewerkt als onderwijsmedewerker bij het departement Geschiedenis, Kunstgeschiedenis en Oudheid. Daar heeft zij onder andere docenten geassisteerd bij de overgang van fysiek naar digitaal onderwijs na aanvang van de coronacrisis, terwijl zij ook werkzaam bleef als Supervisor bij een Branding- en Activatiebureau in Amsterdam waar zij nog steeds parttime werkzaam is.
Mirjam Vriend (MA) heeft de master Politiek en Parlement gevolgd aan de Radboud Universiteit en is in 2020 afgestudeerd. In 2021 heeft zij de master Geschiedenis van Politiek en Maatschappij aan de Universiteit Utrecht afgerond. Dankzij deze achtergrond is zij gespecialiseerd in het verrichten van onderzoek naar historische en politiek-maatschappelijk kwesties en bedreven in het uitvoeren van archiefonderzoek.
Laura de Jong (MA) is in 2019 afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na haar studie is zij werkzaam geweest als junior-onderzoeker voor de stichting WO2GLD en het onderzoeksbureau Advies & Actualiteit. Haar specialisatie betreft het erfgoed en de herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog en zij is bedreven in het verrichten van complex archiefonderzoek.
Jelle Lammers (BA) is masterstudent geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Na het volgen van de bachelor en master Bestuurskunde is hij de masterspecialisatie Politiek en Parlement gaan volgen. Dit sluit aan bij zijn interesse voor de historische dimensie van politiek en maatschappij. Met deze interdisciplinaire achtergrond kan hij cases vanuit nieuwe invalshoeken benaderen.
Xia van Beuningen (BA) is na het afronden van de bachelor Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in 2021 gestart met de Research Master Historical, Literary and Cultural Studies. Als junior-onderzoeker binnen het onteigeningsproject houdt ze zich bezig met het bekijken van archiefmateriaal en het uitwerken van interessante casussen.
Dr. Ingrid van der Vlis werkt voor haar eigen historisch onderzoeksbureau Tijdelijk. Zij verricht historisch onderzoek in opdracht en verwerkt dat graag tot een goed verhaal. Van een wetenschappelijk rapport of een publieksboek tot content voor een website. Onlangs schreef zij mee aan de Bosatlas van de Tweede Wereldoorlog en deed zij vooronderzoek naar gemeentelijk beleid van Delft ten aanzien van Joodse onroerend goed na 1945. Haar opleiding en promotie voltooide zij aan de Faculteit voor Historische en Kunstwetenschappen van de Erasmus Universiteit in Rotterdam.
Susanne Geuze MA was journalist voor onder meer de Volkskrant en het AD en werkt nu als schrijver en communicatieadviseur bij Einder, een creatief-strategisch bureau in Nijmegen. Daar adviseert ze vooral maatschappelijke en (semi-)overheidsorganisaties over hoe sterke, strategische communicatie kan bijdragen aan hun missie en doelen. Ze heeft een vlijmscherpe pen en weet ingewikkelde materie snel te vertalen naar toegankelijke taal.
Noor de Kort MA studeerde Nederlandse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Na een premaster Geschiedenis volgt ze op dit moment de master Politiek en Parlement aan de Radboud Universiteit. Door haar journalistieke achtergrond is Noor in staat om zich een onderwerp snel eigen te maken en dit schriftelijk helder onder woorden te brengen.