Zoek in de site...

Modules

1. Grondslagen van communities

Dag 1 - maandag 4 maart 2024

We starten met het afbakenen van wat een community nu eigenlijk is en welke soorten communities we kunnen onderscheiden. Wat is de waarde van een community voor de mens als individu en voor ons als maatschappij?

Dag 2 - dinsdag 5 maart 2024

De tweede dag verkennen we de community als organisatievorm. Een organisatievorm die, in fysieke of virtuele vorm, goederen en diensten voortbrengt.

2. Communities als aanjager van verandering

Dag 3 - woensdag 3 april 2024

In deze module kijken we hoe communities een rol kunnen spelen in het verankeren van verandering in organisaties. We laten zien hoe een community kan bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering en hoe deze collega’s kan verbinden en mobiliseren.

Aan de hand van een concrete casus over duurzaamheid staan we stil bij het de-normaliseren van het idee dat duurzaamheid ‘iets leuks’ is voor erbij en hoe communities als aanjager voor verandering kunnen fungeren.

3. De psychologie achter communities

Dag 4 - woensdag 8 mei 2024

Organisaties ontdekken steeds meer de voordelen van communities. Zij hebben met communities een middel om tegen relatief lage kosten sociaal kapitaal, content, producten en/of diensten te ontwikkelen. Deelname aan een community is namelijk onbetaald. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de organisatie inspeelt op de intrinsieke en extrinsieke motivaties van de deelnemers.

In deze module laten we zien hoe dat werkt en voor welke doelstellingen communities in te zetten zijn.

4. Sociaal kapitaal en het bouwen van communities

Dag 5 - woensdag 5 juni 2024

In de ochtend staan we stil bij de community als werk- en leergemeenschap en gaan we dieper in op de vraag hoe mensen zich verbinden aan groepen. Vervolgens gaan we dieper in op het concept sociaal kapitaal.

In de middag beantwoorden we de vraag: hoe bouw je nu een community? Dat roept direct al een nieuwe vraag op: kun je überhaupt wel een community bouwen? Ontstaan communities niet gewoon? In deze module introduceren we een bewezen stappenplan om te komen tot een vruchtbare community.

5. Succesfactoren voor communities en afronding

Dag 6 - woensdag 3 juli 2024

Tijdens de vijfde, en laatste, module kijk je terug op de gehele opleiding. Dit is een praktijkdag waarin een belangrijk deel ingevuld wordt door de wensen van de deelnemers, tijdens de Open Space. Maar het is bij uitstek een praktijkdag waarin praktische vragen over het succesvol kunnen laten werken van een community centraal staat.