Zoek in de site...

Modules

1. Grondslagen van communities

Dag 1 - maandag 8 mei 2023

We starten met het afbakenen van wat een community nu eigenlijk is en welke soorten communities we kunnen onderscheiden. Wat is de waarde van een community voor de mens als individu en voor ons als maatschappij?

Dag 2 - dinsdag 9 mei 2023

De tweede dag verkennen we de community als organisatievorm. Een organisatievorm die, in fysieke of virtuele vorm, goederen en diensten voortbrengt.

2. De psychologie achter communities

Dinsdag 13 juni 2023

Organisaties ontdekken steeds meer de voordelen van communities. Zij hebben met communities een middel om tegen relatief lage kosten sociaal kapitaal, content, producten en/of diensten te ontwikkelen. Deelname aan een community is namelijk onbetaald. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat de organisatie inspeelt op de intrinsieke en extrinsieke motivaties van de deelnemers.

In deze module laten we zien hoe dat werkt en voor welke doelstellingen communities in te zetten zijn.

3. Communities als aanjager van verandering

Woensdag 5 juli 2023

In deze module kijken we hoe communities een rol kunnen spelen in het verankeren van verandering in organisaties. We laten zien hoe een community kan bijdragen aan bewustwording en gedragsverandering en hoe deze collega’s kan verbinden en mobiliseren.

Aan de hand van een concrete casus over duurzaamheid staan we stil bij het de-normaliseren van het idee dat duurzaamheid ‘iets leuks’ is voor erbij en hoe communities als aanjager voor verandering kunnen fungeren.

4. Sociaal kapitaal en het bouwen van communities

Woensdag 13 september 2023

In de ochtend staan we stil bij de community als werk- en leergemeenschap en gaan we dieper in op de vraag hoe mensen zich verbinden aan groepen. Vervolgens gaan we dieper in op het concept sociaal kapitaal.

In de middag beantwoorden we de vraag: hoe bouw je nu een community? Dat roept direct al een nieuwe vraag op: kun je überhaupt wel een community bouwen? Ontstaan communities niet gewoon? In deze module introduceren we een bewezen stappenplan om te komen tot een vruchtbare community.

5. Succesfactoren voor communities en afronding

Woensdag 4 oktober 2023

Tijdens de vijfde, en laatste, module kijk je terug op de gehele opleiding en bespreken we alle randvoorwaarden die nodig zijn om een community goed te kunnen beheren en succesvol te laten ontwikkelen.

In deze laatste module worden ook presentaties gegeven waarin deelnemers elkaar laten zien hoe zij de concepten en technieken uit de opleiding hebben toegepast op hun eigen organisaties of communities.