Waarom wilde je een tussenjaar nemen?
Ironisch genoeg stond voor mij een tussenjaar tijdens het collegejaar 2021-2022 aanvankelijk helemaal niet op de planning. Toen ik in juli 2021 mijn bachelor had afgerond, was ik eigenlijk van plan om direct door te studeren voor een master. Ik kwam er echter pas laat achter dat de masterspecialisatie die ik op het oog had niet helemaal voor mij geschikt was. Helaas was het te laat om mezelf aan te melden voor de juiste specialisatie, de inschrijfdatum was namelijk al gepasseerd. Ik besloot te wachten tot het volgende collegejaar. Om die reden zat er voor mij niks anders op dan een tussenjaar in te lassen, om vervolgens in september 2022 alsnog in te stromen bij de juiste master.
Hoe heb je je tussenjaar geregeld?
Omdat ik tijdens dit tussenjaar niet stil wilde zitten, besloot ik tijd te nemen om vakken te volgen waar ik voorheen in mijn studieprogramma geen ruimte voor had. Extra werken bij mijn bijbaan leek mij minder leerzaam en gaan reizen paste niet bij mijn persoonlijkheid. Mijn idee was om de talen die ik beheers uit te breiden door Spaans erbij te gaan leren. Niet via Radboud In’to Language (het taalinstituut waar je als student tegen gereduceerd tarief taalcursussen kunt volgen), maar gewoon via de taalvakken van Spaanse Taal en Cultuur. Zo bleef ik aan de gang en zou ik mij niet gaan vervelen.
Ook leidde deze drang om te blijven studeren ertoe dat ik vanaf de tweede periode ook andere vakgebieden ging verkennen: Conflictstudies – als voorbereiding op mijn master Geschiedenis. Ik schreef mij in voor cursussen van het CICAM (het centrum voor Conflictstudies) en van Politicologie. Op die manier zou mijn tussenjaar een brug vormen tussen mijn bachelor en mijn master.
Hoe heb je je tussenjaar ervaren?
Mijn tussenjaar is mij fantastisch bevallen! In het begin baalde ik ervan dat ik een extra jaar ‘kwijt’ zou zijn, maar al snel realiseerde ik mij dat ik dankzij mijn tussenjaar eindelijk tijd had voor andere vakken waar ik daarvoor amper tijd of kennis van had. Het gaf mij de gelegenheid mijzelf te verdiepen in wat ik naast mijn studie nog meer interessant vond. Aan het einde heb ik het nauwelijks als een tussenjaar beleefd, omdat ik uiteindelijk met zoveel veel vakken bezig was waardoor ik het niet echt als een luilekkerland ervaren heb.
Wat heeft het tussenjaar je opgeleverd?
Het heeft mij ontzettend veel opgeleverd. Naast heel veel nieuwe, interessante kennis heeft het tussenjaar mij zelfs een andere kant op gestuurd in mijn masterkeuze. Het bleek dat ik Conflictstudies zo fascinerend vond, dat ik uiteindelijk daarin verder ben gegaan. De ironie wil dat ik de vakken in mijn tussenjaar oorspronkelijk ging volgen als voorbereiding van mijn master, maar dat ze in de praktijk zo boeiend waren dat ik van koers ben veranderd.
Zou je een tussenjaar aanraden?
Ik zou iedereen zeker een tussenjaar aanraden! Naar mijn mening is de tijd die voor een studie staat eigenlijk te kort, omdat er zoveel meer uit je studententijd te halen valt. In mijn geval was het na mijn bachelor ‘noodzakelijk’, maar om mij heen zie ik ook veel studenten een tussenjaar nemen omdat dat zij de bachelor als een uitdagende en stressvolle fase hebben ervaren. Het tussenjaar dient dan om even tot rust te komen. Zo'n jaar biedt mogelijkheden om andere dingen te ondernemen. Dat kunnen extra vakken zijn, zoals ik heb gedaan, maar dat kan ook reizen of werken zijn.
Het is, volgens mij, hoe dan ook geen verloren jaar!