Hoe heb jij je studiekeuze gemaakt?
Toen ik nog op de middelbare school zat vond ik het best lastig om iets te kiezen wat ik zou willen doen later. Ik heb eerst op het vmbo-t gezeten en wou al snel doorstromen naar de havo. Mijn eerste grote droom was om iets in de psychologie te doen, waardoor ik al snel bij HBO Toegepaste psychologie uitkwam. Dit was uiteindelijk toch niet echt iets voor mij en ik heb mij toen aangemeld bij de studie om Engels docent te worden. Mijn docenten op de middelbare school opperden opeens het idee om vwo te overwegen. Nadat ik toegelaten was tot de lerarenopleiding heb ik toch besloten om hiervoor te gaan, omdat ik na het bezoeken van de opleiding en het zien van mijn medestudenten ik mij nog niet thuis voelde. Ook vond ik het hbo iets te praktisch en was ik juist super geïnteresseerd in het wetenschappelijke karakter van de universiteit.
Op het vwo dacht ik eigenlijk alleen maar weer terug aan psychologie en focuste ik mij op het toegelaten worden tot die studie. Toen de open dagen eraan kwamen en ik veel gesprekken met mijn ouders had over studeren besloot ik om toch naar wat andere studies te kijken, als plan B. Mijn vader heeft als eerste de studie Communicatiewetenschap genoemd. Het sloot eigenlijk exact aan bij mijn interesses: media en beïnvloeding. Tijdens de open dag werd ik niet direct enthousiast van de studie Psychologie, maar dit gevoel kreeg ik wel bij Communicatiewetenschap. Door veel met mensen erover te praten en naar mijn positieve gevoel bij de opleiding te luisteren koos ik voor Communicatiewetenschap.
Waar liep je tegenaan tijdens je studiekeuze?
Toen ik er eenmaal achter was gekomen dat psychologie toch niet helemaal bij mij paste vond ik het erg spannend om opeens te wisselen naar een andere studie. Door steeds te twijfelen vond ik het moeilijk om ook echt de knoop door te hakken en echt te kijken naar wat ik nou precies interessant vond. Het kiezen van een studie voelt als een enorme beslissing en kan daarom ook een hoop druk veroorzaken. Ik had het gevoel dat ik snel moest kiezen en daarbij ook het ‘juiste’ moest kiezen. Dit gevoel ging langzaam weg naarmate ik meer oriënteerde en veel ging nadenken over wat ik bij elke studie voelde.
Welke voorlichtingsactiviteiten hebben jou geholpen bij je studiekeuze?
De voorlichtingsactiviteit die mij het meest heeft geholpen is de open dag. Door studies te bezoeken waar ik misschien niet in eerste instantie van dacht dat ik ze zou willen volgen heb ik uiteindelijk toch iets gevonden. Het gaf mij ook een goeie weergave van wat voor mensen er rondlopen en wat je nou precies gaat doen tijdens de opleiding. Tijdens de voorlichtingsrondes kom je mensen tegen die misschien wel bij jou in je eerste jaar komen te zitten en kan je gelijk aanvoelen of jij je ertussen vindt passen. Toen ik eenmaal voor Communicatiewetenschap had gekozen heb ik ook nog meegedaan aan de Proefstudeerdag. Ondanks dat ik al wist dat ik dat wou studeren, was het toch een fijne manier om even te proeven hoe mijn leven als CW student zou zijn. Dit is ook een ideale manier om scholieren tegen te komen die dezelfde studie als jij overwegen en met ze in gesprek te gaan.
Ben je achteraf blij met hoe je studiekeuze is verlopen? Wat had je liever anders gedaan?
Uiteindelijk heb ik de juiste keuze gemaakt en ben ik enorm gelukkig met de studie die ik gekozen heb. Als ik alles opnieuw zou kunnen doen zou ik eerder beginnen met oriënteren en vooral ook breder oriënteren. Ik was zo gefocust op één ding dat ik andere opleiding over het hoofd heb gezien. Uiteindelijk is dat goed gekomen door te praten met mijn ouders, maar door eerder rond te kijken had ik misschien al veel eerder en zekerder mijn keuze kunnen maken.
Heb je een gouden tip voor het maken van een studiekeuze?
Oriënteer in het begin wat breder, zelfs als je denkt dat je weet wat je wilt doen. Ik was zelf helemaal van mijn keuze overtuigd, totdat ik naar andere opleidingen keek. Vraag bijvoorbeeld aan vrienden waar zij in geïnteresseerd in zijn of kijk even naar de korte beschrijvingen op de website. Je kan ook per faculteit kijken naar hoeken die je interessant lijken. Kijk daarbij ook naar de verschillen tussen steden. Zo heeft Communicatiewetenschap in Nijmegen een pro sociaal karakter, maar dit kan ik een andere stad weer anders zijn. Een algemene tip is om altijd voor iets te kiezen wat goed voelt en je interessant lijkt. Je wordt opgeleid tot wetenschapper en leert heel veel over bepaalde onderwerpen. Hierdoor kan je heel veel kanten op na je studie.