Zoek in de site...

Mentale Sportbegeleiding

Mentale Sportbegeleiding van Fontys is een coachingsbureau gevestigd in het Radboud Sportcentrum dat individuele ticketuren en  workshops aanbiedt. Vanuit de gedachte dat een goede balans tussen fysieke, sociale en mentale gezondheid zorgt voor vitaliteit en geluk, is het doel van dit coachingsbureau om de geestelijke gezondheid en prestaties van sporters en medewerkers te ondersteunen en verbeteren.

In november 2020 won Nicole Ebben van Fontys met het project ‘Mentale Sportbegeleiding’ de ENAS Award. Deze jaarlijkse award ondersteunt de innovatieve ontwikkeling van projecten door instellingen die bijdragen aan de ontwikkeling en erkenning van Studentensport en als inspiratie kunnen dienen voor je collega's in het buitenland.

Je kunt bij Mentale Sportbegeleiding terecht als je...

 • een gezondere en effectievere leefstijl wil leren hanteren
 • je rugzak wilt vullen met sportpsychologische kennis
 • informatie zoekt over technieken en vaardigheden zoals zelfspraak en doelen stellen
 • gewoontes wil doorbreken en positieve verandering met betrekking tot leefstijl of je werk/studie wilt bereiken
 • spanningen wilt herkennen en beter omgaan met prestatiedruk
 • zelfvertrouwen en/of concentratievermogen wilt verbeteren
 • prestaties in studie, sport of werk wilt verbeteren en je motivatie vergroten

Voor wie is het?
Iedereen die een vraag heeft over beweging en gezondheid, het stellen van doelen of het verbeteren van prestaties kan bij Mentale Sportbegeleiding terecht. In de vorm van ticketuren en workshops kan er gratis gebruik worden gemaakt van het coachingsbureau door iedereen die een abonnement heeft bij het RSC.

Ticketuren Mentale Sportbegeleiding

Tijdens een ticketuur van 45 minuten word je begeleid door een toegepast psycholoog met een specialisatie sport- en prestatiecoaching. Deze is eveneens supervisor van eindejaars en afgestudeerden Toegepaste Psychologie die binnen het bureau praktijkervaring opdoen.  De consulten bestaan uit efficiënte en praktische gesprekken waarbij na de eerste sessie al handvatten geboden kunnen worden om mee aan de slag te gaan. Aanmelden voor de eerste keer gaat via het ticketsysteem. Eventuele vervolgconsulten plannen we samen in.

Data ticketuren Mentale Sportbegeleiding
Tijdens collegejaar 2022/2023 kun je op het Radboud Sportcentrum gebruikmaken van een ticketuur Mentale Sportbegeleiding op de volgende data:

 • Woensdag 5 oktober 2022
 • Woensdag 2 november 2022
 • Woensdag 23 november 2022
 • Woensdag 14 december 2022
 • Woensdag 11 januari 2023
 • Woensdag 25 januari 2023
 • Woensdag 15 februari 2023
 • Woensdag 8 maart 2023
 • Woensdag 29 maart 2023
 • Woensdag 19 april 2023
 • Woensdag 10 mei 2023
 • Woensdag 24 mei 2023
 • Woensdag 7 juni 2023
 • Woensdag 21 juni 2023

Workshops Mentale Sportbegeleiding

De workshops van het coachingsbureau Mentale Sportbegeleiding combineren theorie en praktijk. Je krijgt informatie en gaat daar direct zelf mee aan de slag. Onder de planning vind je meer informatie over de inhoud van de workshops.

Datum Tijd Workshop
Wo 5 okt 2022 19.00 tot 21.00 uur Positieve zelfspraak
Wo 23 nov 2022 19.00 tot 21.00 uur Concentratie, aandacht en focus
Wo 11 jan 2023 19.00 tot 21.00 uur Goalsetting
Wo 8 mrt 2023 19.00 tot 21.00 uur Positief denken in werk, studie of sport


De workshops worden aangeboden als ticketuur. Je kunt je inschrijven voor deze workshops via de website of via de RSC app.

Inhoud van de workshops

Positieve zelfspraak
In deze workshop ga je aan de slag met positieve zelfspraak, een veel gebruikte techniek uit de sport- en prestatiepsychologie. Aan de hand van theorie en praktische werkvormen wordt inzicht gegeven in de eigen gedachtenpatronen en welke invloed dit heeft op hoe je je voelt en je gedrag. Er worden handvatten aangeboden om gedachten uit te dagen en om te zetten naar effectieve positieve gedachten. De workshop eindigt met het schrijven van een script conform de techniek positieve zelfspraak inclusief voor jou passende cue-woorden waar je direct mee aan de slag kunt. Na deze workshop lukt het om meer controle te hebben over jouw gedachten, waardoor prestaties verbeteren.

Concentratie, aandacht en focus
Hoe blijf ik bij mijn taak? Wat zijn mijn aandachtsvoorkeuren en wat kan ik doen als mijn focus op individueel of teamniveau niet op de juiste plek is? Waar moet mijn focus zijn in het team bij verschillende situaties? Ook hierin kan afgesloten/gekoppeld worden met hoe dit te stimuleren met feedback van de ander. Hoe kunnen teamleden helpen elkaar in de juiste focus te krijgen.

Goalsetting (We all love success!)
In de workshop ga je aan de slag met doelen stellen volgens de sportpsychologie. Naast theorie wordt er gewerkt met het prestatieprofiel, hetgeen goed inzichtelijk weergeeft waar de winst valt te behalen binnen jouw werk of studie op individueel niveau, Vervolgens wordt in de workshop gewerkt met performance en process doelen. Uiteindelijk wordt toegewerkt naar een concreet actieplan op weekniveau. Deze praktische mentale techniek kun je direct toepassen in je persoonlijke situatie of binnen jouw sport, werk of studie voor jezelf of een ander.

Meer informatie

Voor  vragen kun je mailen naar mentalesportbegeleiding@fontys.nl. Er wordt persoonlijk contact opgenomen. Neem daarnaast een kijkje op onze Facebookpagina waar je op de hoogte blijft van ontwikkelingen op het gebied van Mentale Sportbegeleiding.