Zoek in de site...

Voedingsdocumenten

Onderstaande documenten Basisvoeding, Sportspecifieke voeding en Sportsupplementen zijn opgesteld om je te informeren over hoe je een voedingsplan op kunt stellen volgens de nieuwste inzichten. De onderste laag vormt het fundament waarop een sporter kan bouwen. Indien een sporter ondanks een uitgebalanceerd dieet niet voldoende voedingsstoffen tot zich kan nemen en aanvulling noodzakelijk is, kan er worden gekeken naar de middelste laag waarin de sportdranken, sportrepen, sportgels of eiwitpreparaten zijn opgenomen. De bovenste laag van de piramide gaat over welke supplementen volgens de meest recente wetenschappelijke inzichten een nuttig effect kunnen hebben.

Web Voedings piramide

Basisvoeding
Dit document gaat over de onderste laag van de sportvoedingspiramide en geeft inzicht in de basisvoeding. Zoals het woord al zegt, vormt de onderste laag het fundament waarop een sporter kan bouwen. Zonder een goede basis heeft het geen zin om specifieke sportvoeding (middelste laag) of supplementen (bovenste laag) toe te voegen.

Sportvoeding
Dit document gaat over de middelste laag van de sportvoedingspiramide en geeft inzicht in sportvoeding. Wanneer de basisvoeding voor een sporter niet voldoende blijkt en een aanvulling nodig is, wordt gekeken naar producten uit de middelste laag van de piramide. Dit kunnen producten zijn in de vorm van sportdranken, sportrepen, sportgels of eiwitpreparaten. Ze kunnen rondom een training of wedstrijd genomen worden, afhankelijk van de soort, de intensiteit en de duur van de inspanning. De timing van sportvoeding kan belangrijk zijn. Het moment van de inname van extra vocht of voedingsstoffen kan, afhankelijk van het type sport en de intensiteit, grote invloed hebben op het herstel van spieren en glycogeenvoorraden en op het voorkomen van dehydratie.

Sportsupplementen
Dit document gaat over de top (bovenste laag) van de sportvoedingspiramide en geeft inzicht in sportsupplementen op basis van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Voedingssupplementen en doping worden in dit stuk ook kort behandeld. Raadpleeg een sportdiëtist vóór je een sportsupplement wilt gaan gebruiken, omdat deze op de hoogte is van de recente ontwikkelingen rond deze producten.