Artikelen over onderzoek naar de natuurlijkheid van favoriete buitenspeelplekken van kinderen

Date of news: 28 October 2022

Kinderen spelen steeds minder buiten. Niet alleen hoe vaak kinderen buitenspelen, ook waar ze spelen verandert. Wij onderzochten waar kinderen het liefst buitenspelen en hoe natuurlijk die plekken zijn. Kinderen groeien in toenemende mate op in stedelijke omgevingen en omdat zij steeds minder ver zelfstandig van huis mogen is de natuur steeds verder weg. Dat is problematisch. Buitenspelen in de natuur is belangrijk voor zowel kind als natuur. Het draagt bij aan het welzijn en ontwikkeling van kinderen, en alledaagse, laagdrempelige, zelfstandige ervaringen in natuur zorgen voor een band met natuur die de kans vergroot dat mensen op latere leeftijd actief zorg gaan dragen voor natuur.

Bernadette van Heel, Riyan van den Born en Noelle Aarts hebben onderzoek gedaan naar de natuurlijkheid van favoriete buitenspeelplekken van kinderen. Ruim 1.500 basisschoolleerlingen deden mee in ons onderzoek dat we samen met de wetenschapsknooppunten hebben uitgevoerd. Het onderzoek laat zien dat de favoriete buitenspeelplekken vooral in bebouwde omgevingen lag. De favoriete plekken waar kinderen zonder ouders mogen komen of van kinderen uit stedelijk gebied zijn minder natuurlijk dan plekken waar ze met ouders mogen komen.

Recent hebben vakblad Didactief, Speelbeweging van Jantje Beton en De Telegraaf aandacht aan dit onderzoek besteed.

Bernadette van Heel - artikelen over buitenspelen
Fotograaf: Lize Kraan