Serkon

Portretfoto Serkon
Of het nu om een laag of hoog niveau Nederlands gaat, taalleren vormt de brug tussen de mens en de samenleving: als je goed met elkaar kunt communiceren, smelt het ijs!
Naam
Serkon

Serkon is masterstudent Bestuursrecht. Eerder rondde hij al de studie Rechtsgeleerdheid af in Syrië en de bachelor Rechtsgeleerdheid in Nederland.

'Toen ik vier jaar geleden in Nederland aankwam, was ik me bewust van het feit dat het leren van de taal de primaat moet zijn. Vooral omdat ik advocaat ben en ik de rechtenstudie in Nederland opnieuw moet doen om ook hier als jurist werkzaam te kunnen zijn. Dit bewustzijn vormde de aanleiding om te beginnen aan het leren van de Nederlandse taal op een hoog, intensief niveau dat geschikt is om de opleiding Rechtsgeleerdheid te kunnen gaan volgen. Ik begon rechtstreeks op niveau A2 bij Radboud in’to Languages. Ik heb deze cursus na anderhalve maand afgerond. Daarna volgde ik een intensieve taalcursus B1 en die heb ik binnen twee maanden afgerond. Vervolgens wilde ik verder, daarom volgde ik nog een intensieve taalcursus op niveau B2. Die haalde ik ook binnen 2,5 maand. Hoewel niveau B2 voldoende is om zelfstandig mijn zaken te kunnen regelen, is het niet goed genoeg om een rechtenstudie te gaan volgen. Daarom besloot ik om nóg een cursus op niveau C1 te doen en die heb ik binnen twee maanden succesvol afgerond. Uiteraard werkte ik tegelijkertijd aan mijn toelating tot de Radboud Universiteit en in het bijzonder de rechtenfaculteit. Die had ik toen gelukkig snel op zak.

Maar grappig was dat toen ik in de collegebanken naar mijn hoogleraar zat te luisteren, tijdens het eerste hoorcollege 'Inleiding tot rechtswetenschap', ik nauwelijks begreep wat er werd gezegd. Ondanks al die cursussen NT2 die ik had gevolgd … Toen ontdekte ik pas dat ik Nederlands als moedertaal moet beheersen om deze opleiding te kunnen volgen. Daarom zat ik dag en nacht te lezen om mijn taal boven de norm te brengen en mijn woordenschat uit te breiden. Tevens heb ik veel naar discussies op de radio geluisterd om mijn luisterniveau te verhogen. Ik heb ook als vrijwilliger gewerkt naast mijn studie om mijn spreekniveau recht te zetten. Dat lukte inderdaad na drie maanden. Nu voel ik dat Nederlands als mijn moedertaal wordt en sterker nog: ik vind het gemakkelijker om een boek of artikel in het Nederlands te lezen dan in mijn eigen moedertalen Assyrisch-Aramees en Arabisch. Uiteindelijk heb ik mijn bachelor Rechtsgeleerdheid in twee in plaats van drie jaar kunnen afronden.

Mijn conclusie is dat het taalniveau NT2 dat je wilt bereiken sterk afhangt van wat je daarmee wilt doen. Wil je alleen maar de basis van een taal leren om je eigen zaken te behartigen, dan is een laag taalniveau voldoende om bijvoorbeeld een afspraak te maken. Wil je een universitaire opleiding gaan volgen, dan moet je niet alleen verschillende niveaus halen, maar de taal, ongeacht welke die is, volledig in je hersenen laten instromen als een moedertaal. Uiteraard heb je veel veerkracht nodig om dat te doen.

En: of het nu om een laag of hoog niveau Nederlands gaat, taalleren vormt de brug tussen de mens en de samenleving: als je goed met elkaar kunt communiceren, smelt het ijs!'