Agenda
-
Actualiteitencollege, do 12|09 - Duiding en verdieping bij de actualiteit
Laat je in de middagpauze inspireren door de wetenschappers van de Radboud Universiteit en vorm je eigen mening over de actualiteit.
-
Tipping Points. Useful or Disturbing?
Een opwarming van 1,5 graden en dan is het te laat. We kennen dit ecologische tipping point of omslagpunt allemaal. Hoe moeten we ons tot tipping points verhouden? Bieden omslagpunten hoop en houvast of vooral veel angst en onzekerheid?
-
De langstudeerboete
Waarom wil het kabinet de langstudeerboete weer invoeren? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Zorgt de langstudeerboete voor meer gelijkheid of vergroot het juist de ongelijkheid?
-
History for Tomorrow. Inspiration from the Past for the Future of Humanity
Hoe blijf je hoopvol in onzekere tijden? De Australische filosoof Roman Krznaric biedt een boodschap van radicale hoop in zijn nieuwste boek 'History for Tomorrow. Inspiration from the Past for the Future of Humanity'.
-
Radboud Reflects @Peace by Peace
Radboud Reflects is aanwezig op het 80 jaar vrijheid festival Peace by Peace. In drie korte programma's laten wetenschappers en muzikanten je verder denken over vrijheid, protest en anti-polarisatie.
-
Nick Cave; geloof, hoop en popmuziek
Wat kan de muziek van Nick Cave ons leren over de grote vragen van het leven? Tijdens zijn carrière werd Cave steeds spiritueler en groeide zelfs uit tot een vraagbaak voor levensvragen.
-
Omkomen in de regels
We komen om in de regels. Wat zegt dit over hoe wij mensen denken en de samenleving inrichten? Zijn we gedoemd om steeds dieper in het regeldoolhof te verdwalen of is er een uitweg?
-
Actualiteitencollege, do 26|09 - Duiding en verdieping bij de actualiteit
Laat je in de middagpauze inspireren door de wetenschappers van de Radboud Universiteit en vorm je eigen mening over de actualiteit.
-
Reclaiming Our Humanity in Times of AI
Kunstmatige intelligentie is een weerspiegeling van onszelf. Wanneer we AI-algoritmes voeden met imperfecte of bevooroordeeldedata, dan geven ze onze fouten aan ons terug. Maar kan AI ook worden gebruikt om de beste kanten de mensheid te versterken?
-
De mens: het slimme kuddedier
Marc Slors geeft je in dit theatercollege nieuwe inzichten in je bewuste en onbewuste gedrag en laat zien dat een slim kuddedier zijn zo zijn voor- en nadelen heeft.
-
Toekomst zonder plastic?
Is een leven zonder plastic nog wel haalbaar? Zijn de manieren waarop we nu recyclen wel nuttig? Wat is er voor nodig om alternatieven voor plastic in productie te nemen?
-
Science and Activism
Waar ligt de grens tussen wetenschap en activisme? Hoe moet de academische gemeenschap zich verhouden tot politieke ontwikkelingen? En hoe moeten we op de universiteit omgaan met verschillende opvattingen over activisme en wetenschap?
-
Radboud Reflects Boekenclub over Japanse filosofie
UITVERKOCHT - Lees 'Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding' (Boom, 2024) van Michel Dijkstra en ga samen met religiewetenschapper Paul van der Velde op zoek naar persoonlijke lessen uit de Japanse denktraditie.
-
Are We Our Hormones?
Hormonen hebben een enorm effect op ons leven. In hoeverre bepalen hormonen ons? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hormonen?
-
Wie is Judith Butler? Denker over gender als politieke splijtzwam
Wie is de invloedrijke Amerikaanse filosoof Judith Butler? Judith Butler (1956) heeft met boeken als Who’s Afraid of Gender? ons denken over gender en seksualiteit voorgoed verandert. Wat kunnen we nu van diens werk leren?
-
Anders leren door AI?
Wat betekent AI voor de manier waarop we leren? Gaat AI steeds meer van ons leervermogen overnemen, of zal het ons juist veranderen in nog efficiëntere leermachines?
-
The Outrun. Over de helende kracht van de natuur
Kan een natuurlijke omgeving helpen bij het overwinnen van verslavingen en mentale problemen? Kijk na een inleiding door een Radboudwetenschapper naar de nieuwe film The Outrun en sluit daarna aan bij het gesprek over de helende kracht van de natuur.
-
De heks als protest
De heks is terug! En nu niet als onderdrukte vrouw op de brandstapel, maar als een geuzenaam en symbool van weerstand tegen de patriarchale maatschappij.
-
Vaccinatietwijfel
Hoe komt het dat steeds meer ouders hun vertrouwen in vaccinaties verliezen? En is dit vertrouwen te herstellen? Kom luisteren naar arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg over vaccinatietwijfel.
-
Trump or Harris? Who Will Be the Next President of the USA?
Wordt Donald Trump of Kamala Harris de nieuwe president van de Verenigde Staten? Kom luisteren naar de visie van Radboudwetenschappers.