Agenda
-
Toekomst zonder plastic?
Muziek en lezing - Is een leven zonder plastic nog wel denkbaar? Zijn alternatieven voor plastic een realistische oplossing? Luister naar milieukundige Ad Ragas en chemicus Jeroen Jansen en geniet van de muziek van Soundtrack of the Plastic Age.
-
Science and Activism
Waar ligt de grens tussen wetenschap en activisme? Hoe moet de academische gemeenschap zich verhouden tot politieke ontwikkelingen? En hoe moeten we op de universiteit omgaan met verschillende opvattingen over activisme en wetenschap?
-
Radboud Reflects Boekenclub over Japanse filosofie
UITVERKOCHT - Lees 'Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding' (Boom, 2024) van Michel Dijkstra en ga samen met religiewetenschapper Paul van der Velde op zoek naar persoonlijke lessen uit de Japanse denktraditie.
-
Actualiteitencollege - Duiding en verdieping bij de actualiteit
Laat je in de middagpauze inspireren door de wetenschappers van de Radboud Universiteit en vorm je eigen mening over de actualiteit.
-
Are We Our Hormones?
Hormonen hebben een enorm effect op ons leven. In hoeverre bepalen hormonen ons? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hormonen?
-
Wie is Judith Butler? Denker over gender als politieke splijtzwam
Wie is de invloedrijke Amerikaanse filosoof Judith Butler? Judith Butler (1956) heeft met boeken als Who’s Afraid of Gender? ons denken over gender en seksualiteit voorgoed verandert. Wat kunnen we nu van diens werk leren?
-
Erasmus of Elinor Ostrom. Op zoek naar kaders voor de namen van Radboudgebouwen, -kamers en -paden
Wat wil de universiteit bereiken met de naamgeving van een gebouw, kamer of pad op de campus? Hoe werd de naam in het verleden bepaald en hoe moeten we dat in de toekomst doen?
-
Ruimte voor leven: onze plek in het heelal herzien
Wat als we niet de enigen zijn? Sterrenkundige Marijke Haverkorn neemt je mee op een fascinerende reis door het universum en verkent hoe de potentie van buitenaards leven ons begrip van het heelal en onze plek daarin verandert.
-
Samen in de ruimte - Ecocentrisme en onze plaats in de natuur
Is de mens het middelpunt van de natuur, of onderdeel van een groter geheel? Kom luisteren naar cultureel antropoloog Catrien Notermans op Schemerlicht en ontdek hoe een ecocentrische blik onze relatie met de natuur kan transformeren.
-
Denken in ruimte - de wereld als deel van ons denken
Hoe beïnvloedt de ruimte om ons heen ons denken? Is ons brein wel zo autonoom als we vaak denken? Kom luisteren naar taal- en cognitiefilosoof Harmen Ghijsen op Schemerlicht.
-
Anders leren door AI?
Wat betekent AI voor de manier waarop we leren? Gaat AI steeds meer van ons leervermogen overnemen, of zal het ons juist veranderen in nog efficiëntere leermachines?
-
The Outrun. Over de helende kracht van de natuur
Kan een natuurlijke omgeving helpen bij het overwinnen van verslavingen en mentale problemen? Kijk na een inleiding door een Radboudwetenschapper naar de nieuwe film The Outrun en sluit daarna aan bij het gesprek over de helende kracht van de natuur.
-
Iedereen expert op de Radboud Universiteit? Onderzoek, ondersteuning, onderwijs
Voor het beste onderzoek en onderwijs aan deze universiteit is iedereen nodig. Toch verdelen we het universiteitspersoneel in twee groepen: wetenschappelijk personeel (wp) en professional services (voorheen obp). Is dat onderscheid nog van deze tijd?
-
How to Choose a Name for a Radboud Building, Room or Path? | Engelstalig Dialooggesprek
Engelstalig dialooggesprek | Wat wil de universiteit eigenlijk uitstralen met de naamgeving van gebouwen en plekken op de campus? Wat is voor jou daarin belangrijk? Denk in een kleine setting mee over deze vragen.
-
De heks als protest
De heks is terug! En nu niet als onderdrukte vrouw op de brandstapel, maar als een geuzenaam en symbool van weerstand tegen de patriarchale maatschappij.
-
Urban Renewal: How Can Everyone Benefit?
Hoe vindt gentrificatie plaats? Waarom is het een probleem? En hoe kunnen we buurten en steden opwaarderen zonder mensen met lagere inkomens uit te sluiten?
-
Vaccinatietwijfel
Hoe komt het dat steeds meer ouders hun vertrouwen in vaccinaties verliezen? En is dit vertrouwen te herstellen? Kom luisteren naar arts infectieziektebestrijding Daphne Bussink en gedragswetenschapper Lisa Vandeberg over vaccinatietwijfel.
-
Hoe bepaal je een naam voor een Radboudgebouw, -kamer of -pad? | Nederlandstalig Dialooggesprek
Wat wil de universiteit eigenlijk uitstralen met de naamgeving van gebouwen en plekken op de campus? Wat is voor jou daarin belangrijk? Denk in een kleine setting mee over deze vragen.
-
US Election Night | Lezingen, theater, exit polls en meer
Slapen is geen optie bij de US Election Night! Beleef de wereldgeschiedenis live mee en kom naar deze roerige nacht vol muziek, theater, lezingen, duiding van de exit polls, livestreams vanuit de VS en nog veel meer.
-
Trump or Harris? Who Will Be the Next President of the USA?
Wordt Donald Trump of Kamala Harris de nieuwe president van de Verenigde Staten? Kom luisteren naar de visie van Radboudwetenschappers.