Beeld bij programma Are We Our Hormones?
 Beeld bij programma Are We Our Hormones?

Are We Our Hormones?

donderdag 10 oktober 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior

Locatie: Collegezalencomplex, Radboud Universiteit

Hormonen hebben een enorm effect op ons leven. Ze kunnen ons gedrag en onze emoties beïnvloeden en zelfs de manier waarop onze hersenen zijn gestructureerd. In hoeverre bepalen hormonen ons? En waarom wordt vaak gedacht dat vrouwen veel meer door hun hormonen worden geleid dan mannen? Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om hormonen? Kom luisteren naar neurowetenschapper Anna Tyborowska en psycholoog Lotte Gerritsen en ontdek hoe onze hormonen bepalen wie we zijn. 

Hormonen en de hersenen

We weten al lang dat onze hersenen en hormonen met elkaar verbonden zijn. Maar hoe sterk zijn ze met elkaar verbonden? Het wordt steeds duidelijker dat hormonen ook invloed hebben op de structuur van onze hersenen tijdens de groei. In die zin wordt wie je bent voor een groot deel bepaald door je hormonen. Wat zijn hormonen eigenlijk en hoe werken ze? Waarom weten we nog steeds zo weinig over ze en hoe werken ze op elkaar in? En wat gebeurt er als je nieuwe hormonen in je lichaam brengt, zoals anticonceptie, hormoontherapie of steroïden? 

Mannelijke en vrouwelijke hormonen

Mannen zijn agressiever dan vrouwen omdat ze meer testosteron hebben. En vrouwen zijn minder rationeel tijdens hun menstruatie. Toch? Hormoonmythes als deze worden nog steeds algemeen geloofd, hoewel ze al lang zijn bekritiseerd en ontkracht door wetenschappers. Maar wat doen hormonen zoals testosteron en oestrogeen eigenlijk? Waarom weten we zo weinig over de effecten van hormonen op verschillende geslachten? Hoe bepalen onze ideeën over hormonen de manier waarop we gelijkheid tussen mensen van verschillende seksen zien en wat verandert er als we meer over onze hormonen te weten komen? En bestaat er zoiets als "mannelijke" en "vrouwelijke" hormonen?

Neurowetenschapper Anna Tyborowska en psycholoog Lotte Gerritsen bespreken in hoeverre hormonen ons leven, lichaam en brein beïnvloeden en vormen. Kom luisteren en stel je vragen.

Dit programma is in het Engels. 

Over de sprekers

Anna Tyborowska is neurowetenschapper aan de Radboud Universiteit en verbonden aan het Donders Institute for Brain, Cognition and Behavior. Ze onderzoekt processen zoals emotieregulatie, stress- en dreigingsreactiviteit en de invloed van hormonen (bijvoorbeeld testosteron) op neuro-maturatie, emotieregulatie en mentaal welzijn.

Lotte Gerritsen is psycholoog aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op het combineren van geslachtshormonen, stresshormonen, neuroimaging (EEG, MRI) en gedragsgegevens om individuele verschillen in emotieregulatie en stressgevoeligheid te begrijpen met behulp van een levensloopbenadering.

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

 

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief