Cultureel conflict: Russische podiumgasten, weren of verwelkomen?

woensdag 10 januari 2024, 20:15 - 21:45
Lezing, gesprek en concert | Radboud Reflects en Concertgebouw De Vereeniging

Moeten we Russische podiumgasten weren of verwelkomen? Geven we gehoor aan een boycot van Russische musici en andere artiesten als teken van politieke solidariteit met Oekraïne? Of bieden we hen een podium en kiezen we voor culturele dialoog en uitwisseling?

Kom en luister naar politiek filosoof Evert van der Zweerde en programmeur klassieke muziek Kenne Peters over de afwegingen rond een boycot van Russische musici. Luister daarnaast naar een muzikaal intermezzo door pianiste Vera Kooper.

Wel of geen boycot: grijs gebied

In lijn met het advies van de Nederlandse overheid ziet Concertgebouw De Vereeniging af van een algehele boycot. Alleen musici verbonden aan het Russische regime en zij die steun hebben betuigd aan Poetin, worden geweerd. Daarnaast wordt musici niet gevraagd openlijk een standpunt in te nemen tegen Poetins regime, om zo hun veiligheid te waarborgen. Hoewel dit op papier helder lijkt, is de praktijk complexer. Is een optreden in Moskou bijvoorbeeld een stilzwijgende goedkeuring van het regime? Hoe ga je om met een muziekstuk zoals Sjostakovitsj’ ‘Overwinningssymfonie’? En hoe betrekken we de verstrekkende invloed van het Russische imperialisme en het claimen van andermans cultuur bij deze overwegingen?

Maker versus werk: een politieke dimensie

Dit Russische vraagstuk is een interessant voorbeeld van een grotere maatschappelijke kwestie: in hoeverre kunnen en moeten we het werk van een maker los waarderen van diens persoon, opvattingen en acties? Van Michael Jackson tot J.K. Rowling, het is een vraagstuk dat actueler is dan ooit.
De oproep tot boycot van Russische musici voegt een nieuwe politieke laag toe aan deze discussie. Deze afweging vindt namelijk niet alleen plaats op basis van opvattingen en handelingen, maar op basis van iemands geboorteplaats. Kan iemands niet-gekozen afkomst reden zijn om iemand te boycotten?

Over de sprekers

Evert van der Zweerde is politiek filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van de Russische filosofie en Ruslandkenner. In zijn onderzoek staan de thema’s ideologie, civil society en democratie centraal. Hij is tevens een van de oprichters van het Democratisch Laboratorium.

Kenne Peters studeerde in 2013 af van de opleiding Muziektheater aan ArtEZ in Arnhem. In 2016 startte hij zijn loopbaan als programmeur klassieke muziek bij Musis & Stadstheater Arnhem. Sinds 2019 vervult hij dezelfde functie bij Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging. Daarnaast neemt Kenne deel aan diverse jury’s, zoals Dutch Classical Talent, De Ovatie en de Edisons Klassiek.

Vera Kooper wordt beschreven als een sensitief en expressief musicus, met een indrukwekkende techniek en gepassioneerde toewijding. Vera is medeoprichter van het Delta Piano Trio, dat talloze prijzen won en veelvuldig optreedt in Europa, Rusland, China, Korea, Indonesië en de VS. Het Trio bracht cd’s uit met werk van onder andere Taneyev, Borodin, Lera Auerbach en Sjostakovitsj. In 2020 bracht Vera haar eerste solo-CD uit, "Hope", met werken van Ludwig van Beethoven en John Corigliano.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Concertgebouw De Vereeniging

Deelname

• Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees.
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen
  • Vrienden van de Stadsschouwburg en De Vereeniging € 5,-. Tickets via De Vereeniging

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:

woensdag 10 januari 2024, 20:15 - 21:45
Spreker
Politiek filosoof Evert van der Zweerde en klassiek programmeur Kenne Peters en pianiste Vera Kooper
Radboud Reflects
Deadline inschrijving