De heks als protest | Talk door o.a. religiewetenschapper Arjan Sterken

De heks als protest

donderdag 31 oktober 2024, 12:30 - 13:15
Halloweencollege | Radboud Reflects en VOX

De heks is terug! En nu niet als onderdrukte vrouw op de brandstapel, maar als een geuzenaam en symbool van weerstand tegen de patriarchale maatschappij. Kom luisteren naar religiewetenschapper Arjan Sterken en theoloog Grietje Dresen en leer alles over hoe de heks is uitgegroeid tot teken van protest.

Tegengeluid

In een tijd waarin oude symbolen nieuwe betekenissen krijgen, biedt de figuur van de heks een fascinerende inkijk in de transformatie van maatschappelijke opvattingen over macht en gender. Deze moderne kijk op de heks biedt een tegengeluid tegen oude stereotypes en onderdrukkende normen.

Moderne betekenis

Deze herinterpretatie en omarming van de heks laat zien hoe onze interpretatie van figuren uit folklore en mythologie door de tijd verandert. De moderne kijk op de heks als figuur van kracht en autonomie onderstreept hier een tegengeluid, weg van oude stereotypes en onderdrukkende normen. Ze krijgt hiermee een hernieuwde moderne betekenis, niet alleen als teken van verzet maar ook als pleidooi voor een diepere verbinding met de natuur en gelijkwaardigheid tussen geslachten.

Na zijn lezing gaat Arjan Sterken in gesprek met theoloog en feminisme-expert Grietje Dresen over hoe de heks is uitgegroeid tot symbool van protest.

Over de sprekers

Arjan Sterken is docent Vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het bovennatuurlijke. Dit is een vruchtbare grond voor het projecteren van de angsten en verlangens van vele culturen door tijd en ruimte heen. Arjan houdt zich bezig met dit proces, het proces van Othering, binnen mythologie en folklore, en dan voornamelijk binnen India en het Germaanse gebied.

Arjan maakte door zijn onderzoek de Nederlandse horrofilm Witte wieven mede mogelijk. Bekijk de trailer.

Lees op Radboud Recharge: Horrorfilm over folkore: ‘Er zijn niet veel religiewetenschappers die meewerken aan films’

Luister ook naar de podcast: In a Nutshell, ep. 1: Meaningful Monsters with Arjan Sterken

Grietje Dresen is theoloog en deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar feminisme en religie.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Blijf op de hoogte:

Nieuwsbrief

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over de actualiteit.

donderdag 31 oktober 2024, 12:30 - 13:15
A.W. Sterken (Arjan) MA, theoloog Grietje Dresen