Filosoof Roman Krznaric
Filosoof Roman Krznaric

History for Tomorrow. Inspiration from the Past for the Future of Humanity

woensdag 18 september 2024, 20:00 - 21:30
Radboud Reflects en Uitgeverij Ten Have

Locatie: LUX, Nijmegen 
Dit programma is in het Engels.

Hoe blijf je hoopvol in onzekere tijden? We hebben te maken met toenemende ongelijkheid, een ecologische crisis, de opkomst van kunstmatige intelligentie en wantrouwen in democratie. Desondanks biedt de Australische filosoof Roman Krznaric een boodschap van radicale hoop in zijn nieuwste boek History for Tomorrow. Inspiration from the Past for the Future of Humanity. Radicale hoop gaat over leven alsof verandering mogelijk is, zelfs als de kans klein is. Door de geschiedenis heen hebben samenlevingen tegen de verwachtingen in crises overwonnen on onrecht bestreden. Maar hoe kan de geschiedenis ons inspireren om radicale hoop te houden in deze tijd? Kom luisteren naar filosoof Roman Krznaric over hoe en waar we in onze geschiedenisboeken moeten kijken.

Redenen voor hoop uit de geschiedenis

Het verleden zit vol met lessen om huidige en toekomstige problemen aan te pakken, betoogt Roman Krznaric. We zien ze alleen vaak over het hoofd. In History for Tomorrow laat Krznaric zich inspireren door de laatste 1.000 jaar van de wereldgeschiedenis om de meest urgente uitdagingen van de eenentwintigste eeuw het hoofd te bieden. Wat kan bijvoorbeeld de geschiedenis van slavenopstanden ons leren over de kracht van rebellie om de klimaatcrisis aan te pakken? Hoe zou de revolutie van de boekdrukkunst ideeën kunnen opleveren om de polarisatie die door sociale media worden veroorzaakt, te temmen? Wat kunnen we leren van het achttiende-eeuwse Japan om regeneratieve economieën te creëren, of van de Renaissance om de democratie opnieuw vorm te geven? 

Het verleden interpreteren

Onze geschiedenis onthult werelden die heel anders zijn dan de onze en stelt onze besef van wat normaal is op de proef. Door ons te verdiepen in het verleden trainen we onze verbeeldingskracht. Maar kunnen historische voorbeelden ons echt leiden bij het oplossen van wereldwijde problemen? Hoe moeten we inzichten uit het verleden toepassen in het heden? Verschillen samenlevingen uit het verleden niet te veel van onze wereld om zinvolle inzichten te verschaffen? Bovendien lijkt onze geschiedenis net zoveel redenen te geven voor pessimisme over de toekomst. Waarom zouden we überhaupt vertrouwen hebben in het verleden, in plaats van bijvoorbeeld in technologie? Na zijn lezing gaat Roman Krznaric in gesprek met historicus Adriaan Duiveman en cultuurwetenschapper Charley Boerman over de waarden en grenzen van geschiedenislessen.

Over de sprekers

Roman Krznaric is een sociaal filosoof die schrijft over de kracht van ideeën om verandering te creëren. Zijn werk is vertaald in 25 talen en omvat verschillende internationale bestsellers, zoals Empathy, The Wonder Box en The Good Ancestor. Krnzaric werkt aan de Universiteit van Oxford en is oprichter van 's werelds eerste Empathiemuseum.

Bekijk ook de video van een vorige lezing van Roman Krznaric bij Radboud Reflects in 2017: 
Carpe Diem | Radboud Reflects Lecture by philosopher Roman Krznaric (2017)


Adriaan Duiveman is historicus. Als postdoc-onderzoeker aan de KU Leuven doet hij momenteel onderzoek naar hoe het waterstaatsverleden van Nederland terugkomt in ons huidige klimaatdebat.

Charley Boerman is cultuurwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze doet promotieonderzoek naar visuele en materiële herinneringsculturen rond historische hongersnoden, waaronder negentiende-eeuwse Finse hongersnoden en de Oekraïense Holodomor.

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

 

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

 

Wanneer
woensdag 18 september 2024, 20:00 - 21:30
Organisatie
Radboud Reflects