Is atheïsme ook een geloof? | Lezing en gesprek met theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter
Is atheïsme ook een geloof? | Lezing en gesprek met theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter

Is atheïsme ook een geloof?

donderdag 5 september 2024, 20:00 - 21:30
Lezing en gesprek | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenshappen

Locatie: LUX, Nijmegen 

Wat is atheïsme? Een groot deel van de Nederlandse ongelovigen noemt zich atheïst. Is het simpelweg de afwezigheid van geloof, of is het een levensbeschouwing met eigen tradities, overtuigingen en gemeenschapszin? En wat kunnen atheïsten en gelovigen van elkaar leren? Kom luisteren naar theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter en ontdek hoe een wereld zonder God eruitziet.  

Wel of geen God?

Bestaat God wel of niet? In debatten over godsgeloof en atheïsme gaat de aandacht voornamelijk uit naar deze vraag, en de voor- en tegenargumenten. Maar atheïsme zelf is nog amper onderzocht. In zijn recent verschenen boek Leven zonder God onderzoekt theoloog Rik Peels wat atheïsme zo aantrekkelijk maakt. Meer dan de heft van de Nederlanders is immers niet gelovig. Zijn er specifieke denkwijzen die mensen richting atheïsme leiden? En los van de vraag of de atheïstische argumenten het bestaan van God weerleggen, valt er misschien iets te leren van atheïsme voor ons allemaal? 

Niet vanzelfsprekend

Atheïst zijn is niet overal even vanzelfsprekend. Waar in de christelijke Nederlandse gemeenschappen niet-gelovig zijn meestal geen groot issue meer is, kan dat voor Nederlanders met andere religieuze achtergrond ingewikkelder liggen. Zo leven Marokkanen in de diaspora in Nederland vaker in een gemeenschap waarin atheïsme afwijkt van de norm. Wat betekent het om in deze gemeenschappen atheïst te zijn? Is het atheïsme van deze groep anders dan dat onder andere Nederlanders?

Theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter gaan in gesprek over wat atheïsme kenmerkt, en hoe veelzijdig het kan zijn. Liesbeth Jansen is de gespreksleider. Kom luisteren en stel je vragen. 

Over de sprekers

Rik Peels is theoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn belangrijkste onderzoeksonderwerp is de ethiek van het geloof. Hij heeft een theorie over verantwoordelijk geloof ontwikkeld, onwetendheid bestudeerd, het sciëntisme bekritiseerd en een alternatief voor gezond verstand ontwikkeld, de ethiek van religieus geloof onderzocht en zich verdiept in de epistemische verantwoordelijkheden van universiteiten. Hij schreef Leven zonder God. Wat je kunt leren van atheïsten. 

Lena Richter is religiewetenschapper aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar atheïsme onder jonge Marokkanen in Marokko en in West-Europa. 

Deelname

  • Gratis voor studenten (wo, hbo, mbo), scholieren en Radboud Reflectsabonnees. 
  • € 5,00 voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflectsabonnement misschien interessant. 

Tickets

Ben je student? Schrijf je dan in voor het Radboud Reflects Certificaat en toon anderen dat je je laat inspireren door verdiepende lezingen over actuele thema's.

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief 

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Waar richt jij een spiegel op? Onderzoeken wat van waarde is.

Al meer dan honderd jaar reflecteren filosofen, theologen en religiewetenschappers van de Radboud Universiteit op de wereld in al haar facetten. Zij brengen werelden in beeld die verborgen bleven omdat ze vanzelfsprekend waren of nooit werden vermoed. Zo vormen onze onderzoekers, docenten en alumni een spiegel voor een maatschappij waar zij middenin staan. 

Je bent nodig.