Liefde voor mythische wezens | Radboud Reflects @Stadseiland Stek door religiewetenschapper Arjan Sterken
Liefde voor mythische wezens | Radboud Reflects @Stadseiland Stek door religiewetenschapper Arjan Sterken

Liefde voor mythische wezens | Radboud Reflects @Stadseiland Stek

zondag 14 juli 2024, 19:30 - 20:00
Radboud Reflects @Stadseiland Stek Vierdaagsefeesten Festival

Tovenaars, vampiers, weerwolven, sfinxen, elven en cyclopen. Is de een goed en de ander kwaad? Of zit dat niet zo zwart wit? En wat zeggen ze over de angsten en verlangens van de mensen die deze mythische wezens verzinnen door de jaren heen? 

Kom een half uur luisteren naar religiewetenschapper en folklore-expert Arjan Sterken, denk verder over mythische wezens en duik daarna de Vierdaagsefeesten weer in.  

Fantasiewezens

Mythische wezen horen al eeuwenlang bij onze cultuur. We houden ervan ze in categorieën in te delen. Elfen zijn goed, weerwolven zijn kwaad. Ze kunnen je tegenwerken of juist helpen. Ze belichamen het goede en kwade en maken dit begrijpelijk.  Maar vaak is het niet zo eenduidig, zo stelt religiewetenschapper Arjan Sterken. 

Het hangt af van de situatie. In de ene situatie kan een bovennatuurlijk wezen je helpen, terwijl het op een ander moment tegen je werkt. We doen er beter aan om ze  ons niet voor te stellen als zwart of wit, maar juist als grijs. Arjan laat zien dat andere culturen vaak veel beter met deze onduidelijke scheidslijn om kunnen gaan dan wij in het Westen. 

Schuif aan en leer dat mythische wezens vaak dubbelzinniger zijn dan we denken. Stel ook je eigen vragen. 

Vink in de Vierdaagsefeesten-app, dit programma aan als een van je favorieten.

Over de spreker

Arjan Sterken is docent Vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het bovennatuurlijke. Dit is een vruchtbare grond voor het projecteren van de angsten en verlangens van vele culturen door tijd en ruimte heen. Arjan houdt zich bezig met dit proces, het proces van Othering, binnen mythologie en folklore, en dan voornamelijk binnen India en het Germaanse gebied. 

Arjan Sterken sprak eerder bij Radboud Reflects over Japanse mythologie bij het film en gesprek over The Boy and the Heron.

Luister ook naar de podcast In a Nutshell van VOX: Meaningful monsters with Arjan Sterken

Stadseiland Stek- Vierdaagsefeestenfestival 13 t/m 19 juli 2024

Een plek waar iedereen kan ont­dekken, ont­moeten en beleven. Bij Stadseiland Stek kunnen zow­el vol­wasse­nen als kinderen de druk­te van de stad ont­lopen in een omgev­ing vol muziek, the­ater en cultu­ur.

Elke dag heeft een andere cul­turele kleur die in de avond door­loopt in een muzikaal pro­gram­ma voor een uiteen­lopend pub­liek. Hier­bij wor­den vooral Nijmeegse con­cepten gepro­gram­meerd en biezen ze een fijne aanvulling op het programma in het centrum.

Waar is Stadseiland Stek?

Stadseiland Stek is een Vierdaagsfeestenfestival op Eiland Veur Lent. Veur Lent is het beste te bereiken per fiets of lopend via de spoorbrug van Nijmegen of de oude Waalbrug. Houd de Oosterhoutsedijk en het Ossenwaardpad aan bij de navigatie. 

Locatie op Google Maps.

Deelname

Inschrijven is niet nodig. Het festival is gratis toegankelijk voor iedereen. 

 

Meer Radboud Universiteit op de Vierdaagse
 

Bekijk ook de andere programma's van de Radboud Universiteit tijdens de Vierdaagsefeesten: Kidsplein, Alumni-event en nog veel meer

Za 13|07 Liefde voor films en series | Film- en televisiewetenschapper Josette Wolthuis
Wat zijn de verborgen structuren in films en tv-series? En wat zeggen films en series over de tijdsgeest?

Wo 17|07 Liefde voor voetbal | Cultuur- en mediadeskundige Arne van Lienden 
Waarom raakt voetbal zoveel mensen? Wat zegt dit over onze behoefte aan gemeenschap, spanning en heldenverering? En welke invloed hebben de voetbalmedia op onze kijk op maatschappelijke vragen? 
 

Blijf of de hoogte van onze programmering:
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 

Wanneer
zondag 14 juli 2024, 19:30 - 20:00
Organisatie
Radboud Reflects