Radboud Reflects Boekenclub over Japanse filosofie | Met religiewetenschapper Paul van der Velde
Radboud Reflects Boekenclub over Japanse filosofie | Met religiewetenschapper Paul van der Velde

Radboud Reflects Boekenclub over Japanse filosofie

woensdag 9 oktober 2024, 20:00 - 21:30
Lees 'Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding' (Boom, 2024) van Michel Dijkstra

Locatie: Latijnse School, Nijmegen

Lees een recent verschenen filosofisch of verdiepend boek, praat er over met elkaar en een wetenschapper en trek lessen voor je eigen leven en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is de Radboud Reflects Boekenclub. Lees Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding (Boom, 2024) van Michel Dijkstra en ga samen met religiewetenschapper Paul van der Velde op zoek naar persoonlijke lessen uit de Japanse denktraditie.

Shintō, boeddhisme en confucianisme

In Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding bespreekt Michel Dijkstra drie grote premoderne denktradities en hun interactie. Het gaat om shintō, boeddhisme en confucianisme, die elk hun eigen praktische levenslessen bieden. Klassieke Japanse denkers zien shintō, boeddhisme en confucianisme niet als gescheiden denkrichtingen, maar als tradities die elkaar onderling aanvullen. Ze vormen één denkweg waarmee de mens zijn leven kan verfijnen en zijn verbinding met de wereld kan verdiepen, zo legt Dijkstra uit. 

Welke begrippen, inzichten en perspectieven kan de Japanse filosofie ons bieden? Waarom zouden wij als Westerlingen van oude Japanse wijsheden willen leren? Wat houdt de denkweg van de Japanse filosofie in en hoe kunnen we onze eigen levensweg daar in de praktijk door laten inspireren? 

Lees het boek Japanse filosofie. De denkweg van verfijning en verbinding van Michel Dijkstra en bespreek samen met religiewetenschapper Paul van der Velde en gespreksleider Noortje Schonck de levenslessen die Japanse denktradities ons aanreiken.

 

Over de sprekers

Paul van der Velde is hoogleraar Vergelijkende Religiestudies aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van Aziatische religies.

Noortje Schonck is masterstudent filosofie aan de Radboud Universiteit en gespreksleider van de Radboud Reflects Boekenclub.

Deelname

  • Gratis voor studenten (WO, HBO, MBO), scholieren en Radboud Reflects-abonnees. 
  • € 5, - voor medewerkers van de Radboud Universiteit en Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders
  •  € 7,50 voor anderen

Betaling gaat via iDeal. Mocht dit een probleem zijn, laat het ons weten: info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant. 

Tickets

Radboud Reflects Boekenclub

In de Radboud Reflects Boekenclub bespreken we in een kleine setting van maximaal 30 deelnemers recent verschenen boeken met een verdiepende en praktische inslag. Doel is om samen lessen te trekken voor het eigen leven en de eigen persoonlijke ontwikkeling. Het thema van het boek wordt kort ingeleid door een wetenschapper van de Radboud Universiteit. Vervolgens gaan deelnemers samen met de wetenschapper in gesprek over het gelezen boek, onder leiding van een gespreksleider. Wat is de rode draad van het werk, en welk onderliggend mens- of wereldbeeld vormt het uitgangspunt? Welke lessen worden er (tussen de regels door) in het boek geformuleerd? Kunnen we deze lessen toepassen in de praktijk, of kunnen we er kritische kanttekeningen bij plaatsen? Welke inzichten nemen we mee in ons eigen leven?

Speciaal is dat we in de Latijnse School zitten. De 100-jarige Radboud Universiteit ontving in 2023 van de Gemeente Nijmegen het gebruik van deze bijzondere locatie als geschenk. Vlak naast de Stevenskerk, midden in het centrum van Nijmegen. 

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

Blijf of de hoogte:
Inschrijven nieuwsbrief