Nieuws
-
Wat drijft tradwives? | Lezing en gesprek met theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall
Fulltime huisvrouw zijn, terwijl je man de kost verdient. Sommige vrouwen gaan terug naar de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Tradwives noemen ze zichzelf. Leer hierover van theoloog Mariecke van den Berg en socioloog Katia Begall.
-
Is atheïsme ook een geloof? | Lezing en gesprek met theoloog Rik Peels en religiewetenschapper Lena Richter
Wat is atheïsme? Is het simpelweg de afwezigheid van geloof, of is het een levensbeschouwing met eigen tradities, overtuigingen en gemeenschapszin? Leer hoe een wereld zonder God eruitziet.
-
Radboud Reflects Boekenclub over toeval | Met filosoof Cees Leijenhorst
Lees een recent verschenen filosofisch of verdiepend boek, praat er over met elkaar en een wetenschapper en trek lessen voor je eigen leven en je persoonlijke ontwikkeling. Dat is de Radboud Reflects Boekenclub.
-
Inside Out 2 en de positieve effecten van media | Film en gesprek met communicatiewetenschapper Rebecca de Leeuw
Wat kunnen kinderen en jongeren (maar ook volwassen) leren van films? Leer van communicatiewetenschapper Rebecca de Leeuw hoe media een positieve bijdrage kunnen leveren aan ons welbevinden.
-
Stilte door muziek | Radboud Reflects @Zwarte Cross door psycholoog en muziekwetenschapper Krisna Adiasto en zangeres Cassandra Onck
Hoe kan muziek zorgen voor stilte? Wat bedoelen we hier eigenlijk precies mee? En maakt het hierbij uit naar welke muziek je luistert? Leer van psycholoog en muziekwetenschapper Krisna Adiasto van de Radboud Universiteit.
-
Liefde voor voetbal | Radboud Reflects @Stadseiland Stek met cultuur- en mediadeskundige Arne van Lienden
Waarom raakt voetbal zoveel mensen? Wat zegt dit over onze behoefte aan gemeenschap, spanning en heldenverering? Leer van cultuur- en mediadeskundige Arne van Lienden en bekijk voetbal met andere ogen.
-
Liefde voor mythische wezens | Radboud Reflects @Stadseiland Stek door religiewetenschapper Arjan Sterken
Tovenaars, vampiers, weerwolven, sfinxen, elven en cyclopen. Is de een goed en de ander kwaad? Of zit dat niet zo zwart wit? Leer van religiewetenschapper en folklore-expert Arjan Sterken, denk verder over mythische wezens
-
Liefde voor films en series | Radboud Reflects @ Stadseiland Stek met film- en televisiewetenschapper Josette Wolthuis
De bioscopen zitten vol en met Netflix, HBO en Disney+ kijken we meer films en series dan ooit tevoren. Maar wat maakt een film eigenlijk goed?Leer van mediawetenschapper Josette Wolthuis hoe je anders kunt kijken naar je favoriete serie.
-
Moet de NPO op de schop? | Radboud Actualiteiten Podcast met politicoloog Emily Gravesteijn
Luister naar deze Radboud Actualiteitenpodcast, waarin filosoof en programmamaker Bas van Woerkum-Rooker in gesprek gaat met politicoloog Emily Gravesteijn over de kritiek op de NPO.
-
Wat kunnen we leren van dieren? | Radboud Reflects @Nimma aan Zee door filosofen Gerard Kuperus en Bas van Woerkum-Rooker
Leer van filosofen Bas van Woekum-Rooker en Gerard Kuperus hoe we de intelligentie van dieren het beste kunnen begrijpen en wat we daarvan kunnen leren.
-
Grenzen van de grap | Lezing, toneel en gesprek met neerlandicus Ivo Nieuwenhuis en theatermakers Eran Ben-Michaël en Jonata Taal
Waar de ene schaterend van zijn stoel rolt om de grap van een cabaretier of theatermaker, wordt de ander boos. Zijn er grenzen aan de grap? En zo ja, waar liggen die? Leer over goede, foute en bevrijdende humor.
-
European Elections. What is at Stake? | Actualiteitencollege met jurist Jasper Krommendijk en politicoloog Anna van der Vleuten
Er staan tijdens de Europese verkiezingen grote keuzes op het spel: gaat de kiezer voor meer eenheid in Europa, of voor meer verdeeld dan ooit? Leer over de rol van Nederland, geopolitieke verhoudingen en de gevolgen van de Europese verkiezingen.
-
Anton de Kom: lessen van een antikoloniale verzetsstrijder | Actuele denkers lezing en gesprek met letterkundige Thalia Ostendorf en politiek filosoof Mathijs van de Sande
Wie was de Surinaamse activist, schrijver en verzetsstrijder Anton de Kom (1898 – 1945) en wat kunnen we nu leren van hem? Leer van letterkundige Thalia Ostendorf en filosoof Mathijs van de Sande over over zijn gedachtegoed.
-
Contact met robots. Verbindend of vervreemdend? | Lezing, dans en gesprek met cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en ArtEZ-dansers
Worden robots ooit onze medemensen? Leer van cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, kunstenaar Bram Ellens en dansers van ArteZ over de vraag of we ooit écht contact kunnen maken met robots en of we dan als mens veranderen.
-
DJ Davy Brandts | Radboud Sounds
Dans mee met deze Nijmeegse DJ grootheid op Radboud Sounds.
-
Maarten W. | Radboud Sounds
Verrassend, vernieuwend en altijd steengoed. Dans mee met huis-DJ van Doornroosje Maarten W.
-
Elmer | Radboud Sounds
Elmer maakt dansbare tracks met electro-funk en italo disco. Elmer snijdt thema’s aan als bindingsangst, zelfhaat en de hypocrisie van de linkse mens, altijd in combinatie met humor, zelfspot en ranzige lyrics.
-
Misprint | Radboud Sounds
De Nederlandstalige indiepopband Misprint fluistert je gemoedelijke woorden toe om je vervolgens met gruizig gitaargeweld de moshpit in te sleuren.
-
Studentenprotesten | Actualiteitencollege met filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska
Leer van politiek filosoof Mathijs van de Sande, politicoloog Andrej Zaslove en socioloog Katerina Manevska over de studentenprotesten en het recht om te demonstreren.
-
Wie was filosoof Daniel Dennett? | Lezing en gesprek met filosofen Marc Slors en Jolien Francken
Wie was de Amerikaanse filosoof Daniel Dennett en hoe belangrijk was hij voor de filosofie en daarbuiten? Leer van filosofen Marc Slors en Jolien Francken over wat we van Dennetts gedachtegoed kunnen leren.