Hooligans buitenspel - Beeld Damir Sencar via Shutterstock

Beyond Hooliganism: Protest Movements in Soccer Stadiums | Radboud Sounds

***Doornroosje | Café | 20.10 - 20.25 uur***

Deze talk is onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje

De voertaal van dit onderdeel is Engels.

Is een voetbalsupporter die vuurwerk op het veld gooit een vandaal, of is dit een vorm van protest? Is het een uitlaatklep voor frustratie over de wedstrijd of de club of zit er een diepere onvrede over problemen in de samenleving? Kom luisteren naar Paul Reef en leer dat het allemaal niet zo simpel ligt en dat voetbalsupporters bijvoorbeeld een rol hebben gespeeld in de democratisering van Oost-Duitsland. Sport en politiek zijn allang geen tegengestelde meer, voetbalrellen en protest ook niet.

Sporthistoricus Paul Reef stelt dat er een verschil is tussen hooliganisme en daadwerkelijk activisme of protest door voetbalfans. Want niet alle vormen van opstand door voetbalfans is hooliganisme.

Kom luisteren hoe dit zit.

Over de spreker

Paul Reef is promovendus en universitair docent Politieke en internationale geschiedenis aan de Radboud Universiteit. Zijn proefschrift gaat over de geschiedenis van protest rond internationale sporttoernooien. Pauls belangrijkste onderzoekinteresses gaan over  de dynamiek tussen sport en politiek, populaire politiek en protestbewegingen, internationale organisaties en Europese integratie in de 20e en 21e eeuw.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects