Foto van Emile van der Staak
Foto van Emile van der Staak

Big Ideas: Nieuwe manieren van voedselproductie | Radboud Reflects @Inscience met chef-kok Emile van der Staak, voedselbosoprichter Wouter van Eck en filosoof Elize de Mul

We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, maar eindig. Dat kan anders, bewijst restaurant De Nieuwe Winkel, waar gekookt wordt om de wereld beter te maken. Leer van chef-kok Emile van der Staak, voedselbosoprichter Wouter van Eck en filosoof Elize de mul over over alternatieve voedselproductie, gastronomie, andere manieren van voedselproductie en de waarde(n) van een voedselbos.

Video | Podcast

Zondag 16 maart 2025 | 16.30 - 18.00 uur | LUX 6 | Radboud Reflects en Inscience Film Festival. Bekijk de aankondiging.

Radboud Recharge: artikel met Elize de Mul - Hoe voedselbossen ons kunnen aanzetten tot nieuwe manieren van denken

Verslag volgt

 

 

 

Aankondiging

We putten de aarde met z’n allen langzaam uit. Ons huidige voedselsysteem is niet duurzaam, maar eindig. Dat kan anders, bewijst restaurant De Nieuwe Winkel, waar gekookt wordt om de wereld beter te maken.  

In dit toonaangevende Nijmeegse restaurant, bekroond met twee Michelinsterren, worden uitsluitend planten gebruikt: botanische gastronomie. Dat gebeurt in samenwerking met voedselbos Ketelbroek, dat medeoprichter en botanist Wouter van Eck “het paradijs van luie boeren” noemt. Hier wordt niet geploegd, gezaaid, gewied, gemest en al helemaal niet gespoten. Wel wordt hier geplant en daarna eindeloos geoogst: zaden, bloemen, scheuten, knoppen, knollen, noten, appels, peren en pruimen. Het fruit valt nog net niet vanzelf van de bomen. 

Voedselbossen

Wat zijn nieuwe manieren van voedselproductie en welke rol spelen voedselbossen hierin? Bieden voedselbossen een duurzaam en realistisch alternatief voor reguliere landbouw, of komen ze ook met hun eigen uitdagingen en beperkingen? En welke invloed hebben dit soort initiatieven op de relatie tussen mens en natuur? In dit Big Ideas-programma gaan chefkok Emile van der Staak en voedselbosoprichter Wouter van Eck in gesprek met filosoof Elize de Mul over deze en meer vragen. Uiteraard is er daarbij ruimte voor vragen uit het publiek! 

Na een korte lezing van filosoof Elize de Mul, sluiten Emile van der Staak en Wouter van Eck aan voor een gesprek over alternatieve voedselproductie, gastronomie, andere manieren van voedselproductie en de waarde(n) van een voedselbos.Stel ook je eigen vragen. 

Over de sprekers

Elize de Mul is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij doet hier onderzoek naar onder andere voedselbossen. Ze benadert deze als 'grensfenomenen' die oude denkpatronen over bijvoorbeeld mens-dier en cultuur-natuur, agricultuur en natuurgebied bevragen. 

Emile van der Staak is chef-kok van Michelinsterrenrestuarant De Nieuwe Winkel

Wouter van Eck is oprichter van voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. 

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Gaat over persoon
dr. E.E.M.M. de Mul (Elize)
Thema
Duurzaamheid, Filosofie, Natuur, Samenleving, Wetenschap