Video | Podcast | Nieuwsbericht Into Nijmegen
Woensdag 22 mei 2024 | 20.00 – 21.30 uur | Steigerzaal, De Lindenberg, Nijmegen | Radboud Reflects en Lindenberg Kunst en Technologie. Bekijk de aankondiging.
Prikkelende lezing die diverse kanten van het toepassen van robots belicht. De dansers konden mooi toelichten wat zij hadden ervaren in het contact. Kunstenaar Bram was heel open en spontaan over zijn kunstwerk en gaf mooie achtergronden bij zijn gebruik van robots in de kunst. Alles bij elkaar leuk, verfrissend en tot nadenken stemmend. (uit een deelnemersevaluatie)
Verslag
Door Noortje Schonck
Wie deze woensdagavond de Steigerzaal van de Lindenberg binnenkwam, keek direct naar de robotarm op het podium. Die robot vormde de aanleiding van een bijzonder Radboud Reflects-programma, in samenwerking met De Lindenberg, over contact tussen mens en robot. Kunnen wij écht contact maken met robots? En wat zegt dat over ons mens-zijn? Cognitiewetenschapper Evelien Heijselaar, robotkunstenaar Bram Ellens en ArtEZ-studenten Anouk van Tilburg en Shirley Gonzalez Asensio reflecteerden op deze vragen en zetten het publiek aan het denken. Gespreksleider van de avond was programmamaker Bas van Woerkum-Rooker.
Intenties zien in bewegend metaal
Evelien Heijselaar trapte de avond af met een lezing. Ze legde uit dat robots in wezen voorgeprogrammeerde, bewegende stukken staal zijn waar mensen (onbewust) intenties aan toeschrijven. Dit toeschrijven van intenties zegt meer over ons mensen, dan over de robots, aldus Heijselaar. Ze liet zien dat beweging belangrijk is om intentie te kunnen zien in een stuk staal. Een filmpje toonde een robot die richting het bord eten van een kind bewoog. Het kind trok haar bord krampachtig weg, en bood de robot blokken aan als vervangende ‘voeding’. Ze schreef de robot dus de wens om voedsel toe. Heijselaar: “als we iets zien bewegen, herkent ons brein daar onbewust intentie in. Want waarom zou iets bewegen als het geen intentie of doel heeft?”
Ratio en emotie
De geluiden uit de zaal – gelach en “oehh” en “ahh” geroep – bij verschillende robotfilmpjes bevestigden Heijselaars boodschap. Zelfs wie rationeel wéét dat het om een robot gaat en niet om levend, bewust wezen als een mens of dier, schrijft onbewust intenties aan robots toe. Heijselaar toonde een filmpje waarin een robot door elkaar werd geschud. De virtuele traanoogjes en huilgeluiden van de robot werden beantwoord door meelevende kreten uit het publiek. Toen de onderzoeker vroeg wie wilde dat ze de robot met rust zou laten, stak bijna iedereen de hand op. Heijselaar: “als ik aan proefpersonen vraag waarom ze niet willen dat ik het schudden herhaal, antwoorden ze vaak dat de robot vast heel kwetsbaar en duur zal zijn. Dat is een bewuste overweging, níét de primaire, emotionele reactie.”