Rian de Jong te gast bij Radboud Actualiteiten Podcast
Rian de Jong te gast bij Radboud Actualiteiten Podcast

De grenzen van het demonstratierecht | Radboud Actualiteiten Podcast met jurist Rian de Jong

‘Je moet er voor zorgen, dat die acties, ten onrechte, niet als demonstratie geoormerkt worden, want dat zijn geen demonstraties. En je mag ze niet gebruiken om vervolgens de demonstraties, die misschien wel lastig zijn, maar gewoon binnen het grondrecht vallen, om die aan te gaan pakken. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling.’

Koranverbranding, boerenprotesten, klimaatacties: vele demonstraties in de afgelopen tijd roepen vragen over de grenzen van het demonstratierecht. Jurist Rian de Jong licht het demonstratierecht toe. Kan met de huidige wet de openbare orde adequaat worden gehandhaafd, of moet deze worden herzien?

Luister naar deze Radboud Actualiteiten Podcast over de grenzen van het demonstratierecht.

Luister via SoundCloud | Spotify | Apple podcasts

Foto door Sarah Danz

Wet versus werkelijkheid

Demonstraties zijn vaak chaotische en grootschalige gebeurtenissen. Hoe bepalen burgemeesters, aan de hand van het demonstratierecht, hoe zij al dan niet moeten optreden? Welke acties vallen wel en niet onder het demonstratierecht? En rijmt de omschrijving van de wet beschreven met de daadwerkelijke toepassing ervan, of zit er ruimte tussen wet en werkelijkheid? Filosoof Cees Leijenhorst gaat in gesprek met jurist Rian de Jong over de grenzen van ons demonstratierecht.

[Deze podcast is opgenomen voor de studentenprotesten op de universiteiten. Anders waren deze ook ter sprake gekomen.]

Over de spreker

Rian de Jong is universitair docent Staatsrecht aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt vraagstukken rondom handhaving van de openbare orde en de bescherming van grondrechten bij ordehandhaving.

Radboud Actualiteiten Podcast

De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboudwetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Eén spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.

 

Contactinformatie

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Radboud Reflects? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Thema
Filosofie, Gedrag, Samenleving, Wetenschap