De heks als protest | Talk door o.a. religiewetenschapper Arjan Sterken

De heks als protest | Radboud Sounds

***Doornroosje | Rode Zaal | 21.50 - 22.20 uur***

Deze Talk, gesprek en film zijn onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje

De heks is terug! En nu niet als onderdrukte vrouw op de brandstapel, maar als een geuzenaam en symbool van weerstand tegen de patriarchale maatschappij.

Kom luisteren naar religiewetenschapper Arjan Sterken en theoloog Grietje Dresen en leer alles over hoe de heks is uitgegroeid tot teken van protest.

Tegengeluid

In een tijd waarin oude symbolen nieuwe betekenissen krijgen, biedt de figuur van de heks een fascinerende inkijk in de transformatie van maatschappelijke opvattingen over macht en gender. Deze moderne kijk op de heks biedt een tegengeluid tegen oude stereotypes en onderdrukkende normen.

Moderne betekenis

Deze herinterpretatie en omarming van de heks laat zien hoe onze interpretatie van figuren uit folklore en mythologie door de tijd verandert. De moderne kijk op de heks als figuur van kracht en autonomie onderstreept hier een tegengeluid, weg van oude stereotypes en onderdrukkende normen. Ze krijgt hiermee een hernieuwde moderne betekenis, niet alleen als teken van verzet maar ook als pleidooi voor een diepere verbinding met de natuur en gelijkwaardigheid tussen geslachten.

Na zijn talk gaat Arjan Sterken in gesprek met theoloog en feminisme-expert Grietje Dresen over hoe de heks is uitgegroeid tot symbool van protest.

Over de sprekers

Arjan Sterken is docent Vergelijkende godsdienstwetenschap aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op het bovennatuurlijke. Dit is een vruchtbare grond voor het projecteren van de angsten en verlangens van vele culturen door tijd en ruimte heen. Arjan houdt zich bezig met dit proces, het proces van Othering, binnen mythologie en folklore, en dan voornamelijk binnen India en het Germaanse gebied.

Arjan maakt door zijn onderzoek de Nederlandse horrofilm Witte wieven mede mogelijk. Bekijk de trailer.

Luister ook naar de podcast: In a Nutshell, ep. 1: Meaningful Monsters with Arjan Sterken

Grietje Dresen is theoloog en deed aan de Radboud Universiteit onderzoek naar feminisme en religie.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest met livemuziek, talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects