Video | Podcast | VOX-artikel
Donderdag 11 april 2024 | 20.00 – 21.30 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects en Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen. Bekijk de aankondiging.
Verslag
Door Tim Dedel | Foto's door Ramon Tjan
Cultureel antropoloog en buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Curaçao Rose Mary Allen was als eerste Thinker in Residence aan de Faculteit Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) gastspreker tijdens een publiekslezing bij Radboud Reflects over de mondelinge overleveringscultuur van tot slaaf gemaakten en hun nazaten in de Nederlandse Caraïben. Daarna ging Allen in gesprek met religiewetenschapper Justine Bakker over de rol van kunst in het herinneren en verbeelden van het slavernijverleden. Filosoof Katrine Smiet modereerde de avond en startte met een introductie van Rose Mary Allen die vervolgens haar dank uitsprak naar de Radboud Universiteit, de plek die haar als student heeft gevormd, ‘intellectueel maar ook als mens’.
Mondelinge overleveringen
Hoe uitten tot slaafgemaakten en hun nazaten hun veerkracht en gevoelens door middel van mondelinge overleveringen en hoe gaven zij die door aan de volgende generaties? Dat is de vraag die Rose Mary Allen heeft onderzocht door nazaten van tot slaafgemaakten op de voormalige Nederlandse Antillen te interviewen. Daarmee probeert ze in kaart te brengen hoe deze mensen dachten over hun bestaan als slaafgemaakten. Hoe gaven ze betekenis aan hun bestaan binnen dit onrechtvaardige systeem?
Zowel in de Caraïben als in Nederland groeit de vraag naar meer begrip voor dit verleden. Het blijft echter een uitdaging om het perspectief van de tot slaafgemaakten en hun nazaten te incorporeren in het verhaal dat we vertellen over ons slavernijverleden, zeker als er sprake is van mondelinge overleveringen. In het verleden werden vooral koloniale archieven geraadpleegd, maar dit geeft een vertekend beeld.