Podcast
Woensdag 18 september 2024 | 12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit. Bekijk de aankondiging.
Verslag
door Pam Tönissen | foto's door Sarah Danz
Het kabinet wil de langstudeerboete weer invoeren. Wat gaat dat betekenen voor studenten? Zorgt de boete voor meer gelijkheid of vergroot het juist de ongelijkheid? Daarover ging AKKU-voorzitter Nan Lont in gesprek met ethicus Marcel Becker tijdens een Academic Affairs van Radboud Reflects. Logischerwijs bestond hun publiek vooral uit studenten.
Filosoof Marcel Becker heette iedereen welkom en lichtte kort toe waar het bij de langstudeerboete om draait. De boete stond al in 2010 in het regeerakkoord, maar werd toen door veel protest snel teruggedraaid. Nu is hij terug van weggeweest: het kabinet wil dat studenten die langer dan een jaar uitlopen een boete van 3.000 euro gaan betalen. Dat gaat zo’n 282 miljoen opbrengen voor de Nederlandse schatkist.
Snelle doorstroom
Becker opende het gesprek door aan Nan Lont te vragen of we de langstudeerboete wel een boete moeten noemen? Dit suggereert dat de langstudeerder iets illegaals doet, terwijl je ook zou kunnen zeggen dat langer studeren neerkomt op een beetje extra betalen voor een extra faciliteit. Lont denk dat het woord boete wel degelijk op zijn plaats is: het is tegen de richtlijnen om langer dan nominaal over je studie te doen. Je doet als langstudeerder dus in zekere zin iets wat niet mag. Hij voegde eraan toe dat het huidige kabinet er geen baat bij heeft als een student rust neemt of langer doet over de studie. De student moet vooral snel de arbeidsmarkt op.
Op Beckers vraag wat zijn voornaamste bezwaar tegen de boete is, antwoordde Lont dat het studenten die al kampen met veel stress, extra stress oplevert. Studenten opzadelen met zowel financiële als mentale stress, werkt niet motiverend om meer kennis op te doen. Het motiveert studenten juist om hun studie zo snel mogelijk af te raffelen, zonder zich breed te ontwikkelen. Hierop wees Lont op bredere ontwikkelingen in het Hoger Onderwijs. Er is al jaren geleden met succes gelobbyd in de Europese Unie voor een snellere doorstroom van studenten, vertelde hij. “Dit is in lijn met de neoliberale framing van de student als economische unit, en dat is een lijn die het huidige kabinet ook voert.”