De Piersonrellen: burgerlijke ongehoorzaamheid|  Soundbite door ethicus en ooggetuige Marcel Becker
De Piersonrellen: burgerlijke ongehoorzaamheid|  Soundbite door ethicus en ooggetuige Marcel Becker

De Piersonrellen: burgerlijke ongehoorzaamheid in beeld | Radboud Sounds

***Doornroosje | Café | 21.50 - 22.20 uur***

Deze talk is onderdeel van Radboud Sounds op vrijdag 14 juni 2024 @ Doornroosje

De Piersonrellen zijn hét voorbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid. Dat stelt ethicus en ooggetuige van de rellen Marcel Becker.

Denk je aan Nijmegen en protest, dan denk je aan de Piersonrellen in februari 1981. Ze behoren tot de heftigste rellen van de jaren 80. Filosoof Marcel Becker was er bij als student. Hij vindt de Piersonrellen bij uitstek een voorbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid. Historicus en fotograaf Wilco Versteeg is vaak te vinden in the heat of the action. Hij brengt demonstraties in beeld met zijn indrukwekkende foto’s. Kom luisteren naar ethicus Marcel Becker en fotograaf Wilco Versteeg over de Piersonrellen, burgerlijke ongehoorzaamheid en de kracht van beeld. 

Beeldmateriaal en protest 

Wat is precies de relatie tussen burgerlijke ongehoorzaamheid en protest? Welke rol kan beeldmateriaal – bedoeld of onbedoeld – spelen in het succes van de burgerlijk ongehoorzame actie? Hoe zien we dit terug in de ongeregeldheden rondom de Piersonrellen? Deze en meer vragen worden beantwoord in een talk en gesprek door filosoof Marcel Becker en fotograaf en cultuurhistoricus Wilco Versteeg.

Geweldloze overtreding van de wet

Sit-ins door klimaatactivisten enzovoort. Burgerlijke ongehoorzaamheid is hot and happening. De formule: strijden tegen onrechtvaardigheid door een symbolische, liefst geweldloze overtreding van de wet. Deze vorm van protest is niet nieuw. Bij de Piersonrellen weigerden krakers uit hun woningen te vertrekken om ruimte te maken voor een parkeergarage. Uiteindelijk werden er 200 ME-busjes, vijf tanks, een helikopter, een pantserwagen, veel traangas en 2.000 man, waaronder militairen, ingezet om de krakers uit de door hen bezette panden te verwijderen. 

Toekomst van beeld als informatiebron

De kracht van beeld speelt in deze vorm van protest een belangrijke rol. Maar heeft beeld in een wereld van AI en desinformatie nog dezelfde waarde als toen? Wilco Versteeg doet onderzoek naar de geschiedenis van de fotografie en welke rol dit nog kan spelen in tijden van scepticisme tegenover beeld als bron van informatie. 

Bekijk de indrukwekkende foto’s die Wilco Versteeg schiet tijdens allerlei demonstraties. 

Over de sprekers

Marcel Becker is universitair hoofddocent Wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit. Hij was als student aanwezig bij de Piersonrellen. 

Wilco Versteeg is fotograaf en historicus aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van de fotografie, in het bijzonder oorlogs- en conflictfotografie. Bekijk ook: www.wilcoversteeg.com

Lees op VOX: Verslaafd aan adrenaline volgt Wilco Versteeg de gele hesjes.

Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest  

Dit programma is onderdeel van Radboud Sounds | Wetenschapsfestival over protest. Met livemuziek talks, soundbites en meer op vrijdag 14 juni 2024, in Doornroosje, Nijmegen. Wetenschappers van de Radboud Universiteit laten vanuit verschillende disciplines hun licht schijnen op de wetenschap van protest. Doornroosje programmeert de live-acts. Stel je eigen programma samen en dompel je onder in de wetenschap en de muziek. Bekijk de aftermovie van Radboud Sounds 2023.  

Contactinformatie

Wil je meer weten over het programma van Radboud Sounds, of heb je andere vragen of opmerkingen? Mail dan naar info [at] reflects.ru.nl (info[at]reflects[dot]ru[dot]nl)

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Thema
Ethiek, Filosofie, Politiek