Podcast volgt
12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects en VOX. Bekijk de aankondiging.
Verslag
Terwijl vakbonden strijden voor betere arbeidsvoorwaarden, daalt hun ledental ondertussen in rap tempo. In een tijd waarin collectieve actie juist broodnodig lijkt, staan vakbonden op een kruispunt. Zijn ze eigenlijk nog relevant in een arbeidsmarkt vol flexwerkers en zzp'ers? Tijdens het actualiteitencollege van Radboud Reflects gingen politicoloog Alex Lehr en vakbond-vertegenwoordiger Marijtje Jongsma dieper in op deze en meer kwesties. De vraag die centraal stond: Is de vakbond ouderwets of juist onmisbaar in de hedendaagse samenleving?
Ledendaling en veranderende arbeidsverhoudingen
Alex Lehr begon met een duik in de geschiedenis van vakbonden. Hij schetste hoe vakbonden in de jaren ’70 bloeiden, met bijna de helft van de werkende bevolking als lid. Tegenwoordig is dat aantal drastisch gedaald naar ongeveer 15%. Dit roept de vraag op waarom het aantal leden terugloopt terwijl vakbonden nog steeds zichtbare successen behalen, zoals recente stakingsacties in het openbaar vervoer? Volgens Lehr is de oorzaak voor een groot deel te vinden in de veranderde structuur van de arbeidsmarkt.
“De opkomst van flexibele contracten en zzp'ers heeft een enorme impact op de relevantie van vakbonden,” aldus Lehr. Werknemers met flexibele contracten of zonder vast dienstverband voelen minder urgentie om lid te worden van een vakbond. Ze ervaren vaak dat de vakbond zich niet specifiek richt op hun noden, zoals juridische bijstand of onderhandelingen over tarieven. Dit zorgt ervoor dat vakbonden steeds meer moeite hebben om nieuwe leden te werven, vooral in sectoren zoals de technologie waar individualisme en onafhankelijkheid centraal staan.
Marijtje Jongsma beaamde dit. Ze wees op een specifieke uitdaging binnen de academische sector, waar ze zelf werkzaam is: “Onze medewerkers met tijdelijke contracten zien de voordelen van een vakbondslidmaatschap niet direct. Daarnaast zijn ook internationale werknemers moeilijker te bereiken. Ondanks deze uitdagingen benadrukte ze dat vakbonden op collectief niveau nog steeds impact hebben. Zo wist haar vakbond in de laatste CAO-onderhandelingen meer stabiliteit te creëren voor academische medewerkers, zoals vaste aanstellingen na één jaar voor docenten en onderzoekers.
Het free-riderprobleem: profiteren zonder bijdrage
Een van de grootste uitdagingen waar vakbonden mee te maken hebben, is het zogenaamde free-riderprobleem. Dit houdt in dat niet-leden vaak profiteren van de voordelen die vakbonden voor hen onderhandelen, zonder zelf lid te zijn of bij te dragen. Zowel Lehr als Jongsma benadrukten de negatieve impact hiervan op de groei van vakbonden.