Aankondiging
We kúnnen veranderen. Filosoof Jan Bransen steekt ons een hart onder de riem in tijden waarin de ene crisis op de andere lijkt te volgen. We kunnen wel degelijk anders denken en leven en daarmee tot een oplossing van de klimaatcrisis komen. We kunnen ons onderwijs substantieel anders vormgeven zodat we niet langer jongeren opleiden die bezwijken onder de druk die ze voelen, maar creatieve open geesten, die in staat zijn de samenleving bewust vorm te geven. Kom en leer van filosoof Jan Bransen, sociaal milieukundige Riyan van den Born en filosoof Elize de Mul hoe een houding als debutant ons helpt om uit de crisis te komen.
Denken als debutanten
De debutant komt net kijken en zijn denkpatroon is nog niet vastgeroest. Volgens Jan Bransen is de mens eigenlijk nog een debutant op deze aarde. Dus is het ook zaak op die manier naar de aarde te kijken. De open en creatieve denkhouding van de debutant kan ons helpen bij het oplossen van de huidige crisissen. Door te denken als een debutant kunnen we weer kritisch naar onze samenleving kijken en valt ook op wat we eigenlijk allemaal op een gekke manier doen. Vastgeroeste patronen kunnen doorbroken worden. En net als een peuter kunnen we eindeloos de vraag blijven stellen ‘waarom’?
Grenzen
Sociaal-milieukundige Riyan van den Born doet onderzoek naar ons natuurbeeld. Hoe denken wij over onze verhouding tot de natuur en hoe bepaalt dit ons handelen? Kunnen we door anders over de relatie mens-natuur te denken, beter met de natuur omgaan? En denken jonge kinderen nog anders over de natuur dan volwassenen? We proberen als mens controle te houden op onze leefomgeving en zien vaak de mens en natuur als twee verschillende dingen. Filosoof Elize de Mul kijkt ook naar onze verhouding met de natuur en laat zien dat de harde grenzen die we stellen tussen mens en dier, cultuur en natuur en landbouw en natuurgebied helemaal niet zo duidelijk zijn. Het wordt tijd om minder in grenzen te denken.
Anders
Deze onderzoekende houding helpt ons om niet meer in disciplines te denken, maar echt te kijken naar de publieke praktijk. Om niet alleen bezig te zijn met imagomanagement, maar voor onszelf en anderen te zorgen. Om niet te proberen alles krampachtig onder controle te houden, maar om te zien dat toewijding voldoende is. Om niet te spreken over fatsoen, maar te zorgen voor gastvrijheid. Om de verschuiving te maken van macht naar vertrouwen, van overleven naar loslaten. We moeten onszelf volgens Jan Bransen niet langer zien als heerser over deze aarde, maar als de debutant die we zijn.
De kracht van filosofie
Jan Bransen laat ons zien hoe de filosofie kan helpen om te voorkomen dat we echt een bedreigde diersoort van onszelf maken. Hij roept dan ook iedereen op om met elkaar te gaan filosoferen. Want we moeten anders leren denken. Grenzen weg halen. Met elkaar. En we moeten betere vragen leren stellen. Aan onszelf. Filosofeer mee en leer denken uit de crisis.
Over de sprekers
Jan Bransen is hoogleraar Filosofie van de gedragswetenschappen en academisch leider van het Radboud Teaching and Learning Centre aan de Radboud Universiteit. Hij schreef meerdere publieksboeken waaronder Laat je niets wijsmaken en Gevormd of vervormd. In februari 2024 komt bij ISVW Uitgevers het boek En nu? De mens als bedreigde diersoort uit.
Riyan van den Born is sociaal-milieukundige en werkzaam als hoofddocent socio-ecologische interacties bij de Radboud Universiteit. Daarnaast is ze sinds 2018 directeur van het Centre for Connecting Human and Nature.
Elize de Mul is filosoof en postdoc-onderzoeker aan Radboud Universiteit. Daarnaast werkt ze bij Leiden University en ARTez. Ze is medeauteur van Onszelf voorbij. Eerder kwam van haar het boek Dansen met een plasticzak uit. Ze heeft een brede interesse voor alles wat met ‘digitale cultuur’ te maken heeft, welke ze vanuit een techniekfilosofisch kader onderzoekt.