Podcast
Donderdag 30 mei 2024 | 12.30 – 13.15 uur | Collegezalencomplex, Radboud Universiteit | Radboud Reflects, Faculteit der Rechtsgeleerdheid en VOX. Bekijk de aankondiging.
Verslag
Door Noortje Schonck
Over een week stemmen we voor het Europees Parlement. Welke grote thema’s staan er op het spel? Hoe zal de verwachte opkomst van (radicaal-)rechtse politieke partijen het Europees Parlement beïnvloeden? En hoe zal de positie van Nederland in de Europese Unie veranderen na de verkiezingen? In dit Actualiteitencollege schenen politicoloog Anna van der Vleuten en jurist Jasper Krommendijk hun licht op deze vraagstukken onder leiding van Cees Leijenhorst.
Wat staat er op het spel?
Gespreksleider Cees Leijenhorst startte het gesprek met de vraag wat er op het spel staat bij de Europees Parlementsverkiezingen. Van der Vleuten onderscheidde drie hoofdonderwerpen: klimaat (waaronder milieu, landbouw en energie), migratie en veiligheid. Dit zijn zaken die ook op het spel staan bij veel nationale verkiezingen. Krommendijk benadrukte dat het Europees Parlement veel macht heeft op het gebied van de genoemde thema’s. Hij merkte op dat de regeringen van EU-lidstaten graag de indruk wekken dat zij zelf de touwtjes in handen hebben, terwijl de Europese Unie in feite een hele dikke vinger in de pap heeft.
Ruk naar rechts
In Nederland, maar ook in andere EU-lidstaten, zien we een grote ‘ruk naar rechts’. Men verwacht dat ook bij de Europese verkiezingen veel stemmen naar (radicaal-)rechtse partijen zullen gaan. Hoe zal dit (de samenstelling) van het Europees Parlement beïnvloeden? Van der Vleuten legde uit dat nationale radicaal-rechtse en populistische partijen niet tot dezelfde Europese fractie of ‘familie’ in het Europese Parlement behoren. Sommige van deze nationale partijen behoren zelfs tot geen enkele Europese fractie. Dit komt hoofdzakelijk door grote onderlinge meningsverschillen. Daarnaast spelen integriteitskwesties een rol in de onderlinge verdeeldheid. Zo wil het Franse Rassemblement National (RNO niet langer in een Europese fractie met de Duitse Alternative für Deutschland (AfD) vanwege uitspraken van de AfD-leider over de SS. Echter, Van der Vleuten benadrukten: als alle radicaal-rechtse partijen zich na de Europese verkiezingen zouden verenigen, zou dit hele grote gevolgen hebben voor de EU.