Genocide in Nagorno-Karabach | Radboud Actualiteiten Podcast met Armenië-specialist Christopher Sheklian

“Het is een regio die vaak Nagorno-Karabach genoemd wordt, wat zoiets als zwarte bergrijke tuin, betekent. Het is een taalkundige mengelmoes. De Armeense naam Artsakh gaat terug tot de eerste eeuw voor Christus. Toen stond het als een van de regio’s van een Armeens koninkrijk te boek. Dus er is een lange Armeense aanwezigheid in dit gebied.”

Wat is er aan de hand in Nagorno-Karabach? De controle over deze door etnisch Armeniërs bevolkte enclave in Azerbeidzjan is twee weken geleden overgenomen door de Azerbeidjaanse regering, na een oorlog van 24 uur. Sindsdien heeft vrijwel iedereen het gebied verlaten: een ware exodus. Er wordt zelfs gesproken van etnische zuivering. Waarom laait het geweld in die regio nu opnieuw op? Luister naar Armenië-specialist Christopher Sheklian die de situatie in de enclave toelicht.

Luister via Soundcloud | Spotify | Apple podcast

Foto door Sarah Danz

Spookstad

In de hoofdstad Stepanakert leefden voorheen zo'n 55.000 etnische Armeniërs. Nu is het een spookstad: ziekenhuizen functioneren niet meer, het medisch personeel is vertrokken, en ook de directeur van het mortuarium is weg. Het Rode Kruis spreekt van "een surrealistische situatie". De enige Armeniërs die nu nog in de enclave zijn, zijn mensen die niet weg konden komen. De enorme angst voor geweld is volgens Azerbeidzjan niet nodig. Het land zegt Nagorno-Karabach vreedzaam te willen integreren, maar dat wordt vanwege de gewelddadige voorgeschiedenis tussen Armenië en Azerbeidzjan niet geloof

Christopher Sheklian and Liesbeth Jansen - RAP - Photo Sarah Danz
Christopher Sheklian and Liesbeth Jansen - RAP - Photo Sarah Danz

Rusland

Nagorno-Karabach is al eeuwen lang het toneel van twist en geweldsuitbarstingen. Dat beide landen een aantal machtige bondgenoten aan hun zijde hebben, maakt de situatie alleen maar complexer. Azerbeidzjan vindt steun in NAVO-lid Turkije, terwijl Rusland aan Armeense zijde staat. Maar nu in Rusland alle pijlen gericht zijn op de oorlog in Oekraïne, is aan de kwetsbare wapenstilstand in de regio een bloedig einde gekomen. Wat betekent dit voor de tienduizenden vluchtelingen die de regio uit stromen? Welke invloed heeft dit conflict in de geopolitieke arena? En hoe kan het dat het zo ver heeft kunnen komen?

Programmamaker Liesbeth Jansen ging in gesprek met Armeniëspecialist Christopher Sheklian.

Over de spreker 

Christopher Sheklian is antropoloog gespecialiseerd in religie. Hij doet als post-doc onder meer onderzoek naar Armeens christendom, Armeniërs in Turkije en de rechten van religieuze minderheden.

Radboud Actualiteiten Podcast 

De Radboud Actualiteiten Podcast biedt wetenschappelijke duiding bij prangende politieke `vragen. Elke aflevering spreken we met een Radboud-wetenschapper over een actuele maatschappelijke kwestie. Één spreker, één onderwerp. Verdieping en duiding in een kort vraaggesprek.

Contactinformatie

Blijf op de hoogte:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Organisatieonderdeel
Radboud Reflects
Thema
Filosofie, Gedrag, Wetenschap